Tetka Saveta

Evo u čemu je tajna vazdušastog omleta: Ako dodate kašiku ovoga, neće biti tanak kao papir

Ovaj sastojak baš svi imate i pravi veliku razliku u jelu

Slika Autora
byNevena Jakovljević

06.11.2025 11:57

Evo u čemu je tajna vazdušastog omleta: Ako dodate kašiku ovoga, neće biti tanak kao papir
Shutterstock/siamionau pavel

Većina nas započinje dan jednostavnim izborom - najčešće su to pržena ili kuvana jaja ili ovsena kaša. Ne slučajno: jaja pružaju izdašan izvor proteina, a ovsena kaša je hvaljena kao hranljiva i popularan je izbor. Obe opcije nalaze se na vrhu jutarnjih navika širom sveta i smatraju se jednim od najčešćih doručaka kod odraslih i dece. A, ako ste ljubitelji jaja, imamo jedan trik za vas!

Vaš doručak ne mora više biti tužna pala­činka koja nastane kad preklopite omlet i on splasne. Tajna je jednostavna: voda. Da, samo jedna kašika hladne vode po jajetu čini čuda.

Kako napraviti omlet koji je zaista pufnast:

Za svako jaje dodaj 1 kašiku hladne vode.

- Voda se tokom pečenja pretvori u paru koja "pumpa" omlet iznutra i daje mu onaj volumen.

Umutite jaja viljuškom - ne koristite mikser.

- Cilj je napraviti glatku smesu, ali ne previše pene, jer će onda bila previše vazduha i omlet može splasnuti.
 

shutterstock.com/rodrigobark

Kako da omlet bude vazdušast

Tiganj dobro zagrejte, ali držite srednju temperaturu.

- Ako je previše vruće, dno će se brzo zapeći, a sredina ostati sirova.

Kad smesa počne da se steže po ivicama - poklopite tiganj na 30 sekundi.

- Para koja ostaje unutra pomaže da omlet naraste, kao da ga pečete u maloj "mini‑rerni".

Ne okrećite ga!

- Samo ga pažljivo preklopite kad je skoro potpuno stegnut. Na taj način čuvate volumen.

Želite bogatiji ukus? Dodajte malu količinu krem sira ili gustog grčkog jogurta u smesu. Ali - i dalje ostaje: voda je ključ za volumen.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)