Mirisna štrudla sa jabukama klasik je koji uvek vraća uspomene na domaću kuhinju i tople porodične trenutke. Sočne jabuke, cimet i orahe obavija hrskavo lisnato testo, a jednostavna priprema čini ovaj desert savršenim izborom kada poželite nešto slatko i domaće.
Sastojci:
- pakovanje lisnatog testa
- 600 g jabuka
- kašičica cimeta
- kašika smeđeg šećer
- jaje
- 50 g suvog grožđa
- 70 g oraha
- šećer u prahu
Priprema:
Kada pripremate ovu mirisnu štrudlu od jabuka, počnite tako što ćete pažljivo oprati, oljuštiti i iseći jabuke na sitne kockice. Stavite ih u veću posudu, pa dodajte mleveni cimet i kristal šećer - količinu možete prilagoditi svom ukusu. Dobro promešajte kako bi se začini ravnomerno rasporedili, a zatim umešajte i šaku suvog grožđa te seckane orahe koji će filu dati dodatnu sočnost i prijatnu hrskavost.
Lisnato testo razvucite na blago pobrašnjenoj površini u pravougaonik srednje debljine. Na sredinu rasporedite pripremljeni fil od jabuka, vodeći računa da ostavite po nekoliko centimetara praznog prostora sa svake strane. Zatim pažljivo urolajte testo u štrudlu, savijajući krajeve da se fil ne razlije tokom pečenja.
Prebacite rolat na pleh obložen papirom za pečenje i premažite ga umućenim jajetom, što će mu dati zlatnu, sjajnu koricu. Pre nego što ga stavite u rernu, lagano ga izbockajte viljuškom na nekoliko mesta - tako će para moći da izlazi i štrudla će se ravnomerno ispeći. Pecite je oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne porumeni i zamiriše cela kuća.
Kada se ispeče, izvadite štrudlu i ostavite je da se malo prohladi. Potom je pospite obilno šećerom u prahu i, ako želite, poslužite uz kuglu sladoleda od vanile ili šoljicu toplog čaja.
Komentari (0)