Slatkiši

Prste da poližeš! Domaća štrudla sa jabukama od gotovih kora

Morate probati ovo savršenstvo

Slika Autora
byNevena Jakovljević

03.11.2025 08:01

Prste da poližeš! Domaća štrudla sa jabukama od gotovih kora
Micaela Fiorellini/Shutterstock

Mirisna štrudla sa jabukama klasik je koji uvek vraća uspomene na domaću kuhinju i tople porodične trenutke. Sočne jabuke, cimet i orahe obavija hrskavo lisnato testo, a jednostavna priprema čini ovaj desert savršenim izborom kada poželite nešto slatko i domaće.

Sastojci:

  • pakovanje lisnatog testa
  • 600 g jabuka
  • kašičica cimeta
  • kašika smeđeg šećer
  • jaje
  • 50 g suvog grožđa
  • 70 g oraha
  • šećer u prahu

Priprema:

Kada pripremate ovu mirisnu štrudlu od jabuka, počnite tako što ćete pažljivo oprati, oljuštiti i iseći jabuke na sitne kockice. Stavite ih u veću posudu, pa dodajte mleveni cimet i kristal šećer - količinu možete prilagoditi svom ukusu. Dobro promešajte kako bi se začini ravnomerno rasporedili, a zatim umešajte i šaku suvog grožđa te seckane orahe koji će filu dati dodatnu sočnost i prijatnu hrskavost.

Lisnato testo razvucite na blago pobrašnjenoj površini u pravougaonik srednje debljine. Na sredinu rasporedite pripremljeni fil od jabuka, vodeći računa da ostavite po nekoliko centimetara praznog prostora sa svake strane. Zatim pažljivo urolajte testo u štrudlu, savijajući krajeve da se fil ne razlije tokom pečenja.

Prebacite rolat na pleh obložen papirom za pečenje i premažite ga umućenim jajetom, što će mu dati zlatnu, sjajnu koricu. Pre nego što ga stavite u rernu, lagano ga izbockajte viljuškom na nekoliko mesta - tako će para moći da izlazi i štrudla će se ravnomerno ispeći. Pecite je oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne porumeni i zamiriše cela kuća.

Kada se ispeče, izvadite štrudlu i ostavite je da se malo prohladi. Potom je pospite obilno šećerom u prahu i, ako želite, poslužite uz kuglu sladoleda od vanile ili šoljicu toplog čaja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)