Slatkiši

Savršena starinska karamel oblanda: Ovo je trik koji je čini neodoljivo mekanom

Jednostavne su, a ukus se pamti

Slika Autora
byNevena Jakovljević

24.11.2025 08:15

Savršena starinska karamel oblanda: Ovo je trik koji je čini neodoljivo mekanom
Shutterstock/Fotosr52

Za sve ljubitelje tradicionalnih poslastica, ovaj recept donosi savršenu kombinaciju jednostavnosti i bogatog ukusa - mekane karamel oblande i mirisan karamel fil. 

Ovo je jedan od najlepših sitnih kolača za slavu, a u nastavku je recept.

Sastojci:

  • 1 pakovanje velike oblande
  • 1 l mleka
  • 800 g šećera
  • 1 kesica vanillin šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 200 g margarina

Priprema:

U dublju šerpu sipajte mleko i šećer, dobro ih sjedinite i stavite da se kuvaju na laganoj vatri oko tri sata. Važno je da mleko samo blago vri - nikako da proključava. Na početku je dovoljno da ga povremeno promešate, ali kako se bude zgušnjavalo, biće potrebno češće mešanje. Videćete kako se smesa polako pretvara u gust karamel.

Shutterstock/Fotosr52

Recept za karamel oblande

Kada primetite da je postigla željenu gustinu, dodajte maslac, vanilin šećer i mlevene orahe. Mešajte dok se maslac potpuno ne otopi i fil ne postane ujednačen. Potom ga ostavite da se prohladi - treba da bude topao, ali ne vreo. Ako je prevruć, omekšaće oblande i učiniti ih žilavim, a ako ga previše ohladite, neće se lepo upiti u kore.

Nafilujte sve listove oblandi, osim završnog. Prekrijte poslednjom korom, pa čitavu tortu opteretite nečim ravnim i težim, poput velikog pleha. Ostavite na sobnoj temperaturi da se fil stegne, a kore omekšaju i lepo sjedine.


Obavezno isprobajte ovaj recept, nećete se pokajati.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)