Slatkiši

Posna torta sa kivijem i karamelom: Tradicionalni recept koji krasi svaku trpezu, a OVO je bakin trik za SAVRŠEN UKUS

Poslastica koja se ne peče, a ukusom osvaja svakoga

Slika Autora
byNevena Jakovljević

23.11.2025 08:15

Posna torta sa kivijem i karamelom: Tradicionalni recept koji krasi svaku trpezu, a OVO je bakin trik za SAVRŠEN UKUS
shutterstock.com/Toril Bakke

Njena osnova od keksa i oraha je sočna i hrskava, dok karamel krem dodaje nežnu slatkoću, a sve završava osvežavajući kivi koji torti daje laganu notu voća.

Savršena je za sve prilike - gosti će uživati u svakom zalogaju, a niko ni neće pomisliti da je posna! Pogledajte recept za tortu sa kivijem i karamelom.

Potrebno je:

  • 600 g mlevenog posnog keksa
  • 100 g celog keksa
  • 5 kašika šećera za puding
  • 100 g šećera za čaj
  • 200 g prah šećera (4 kašike za margarin i 4 za orahe)
  • 400 g mlevenih oraha
  • puding od karamele
  • 100 g istopljene čokolade
  • 300-400 g šlaga
  • 600-700 g kivija
  • sok od 4 pomorandže
  • 500 g posnog margarina
  • 1 l vode
  • 2 vanilin šećera

Priprema:

U šerpu sipajte litar vode, dodajte šećer i vanilin šećer, pa kuvajte dok se puding lepo ne zgusne. Kada je gotov, sklonite ga sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi.

U drugoj činiji penasto umutite margarin sa prah šećerom, pa postepeno umešajte u ohlađeni puding kako biste dobili glatku, kremastu masu, prenosi Espreso.

shutterstock.com/Nerza

Torta sa kivijem

Zatim u posebnoj posudi pomešajte mleveni keks, orahe i malo prah šećera. Dodajte isceđen sok od četiri pomorandže, rastopljenu čokoladu i polovinu prethodno umućenog margarina s pudingom. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete ujednačenu smesu. Ako volite aromatičniji ukus, dodajte i nekoliko kapi ruma.

U šerpici istopite 100 g šećera, dodajte 300 ml vode i pustite da proključa. U poslužavnik ređajte ceo keks koji ste kratko umočili u vruć čaj.

Preko keksa stavite tamni sloj (smesa od keksa i oraha), zatim deo svetlog puding krema, pa poređajte tanko isečen kivi koji će joj dati osvežavajuću notu i baš to je trik ove torte.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)