Slatkiši

NAJBRŽA TORTA NA SVETU: Jafa torta!

I domaćice koje nisu vešte u spremanju torti biće oduševljene ovim receptom budući da je cela nauka u tome da lepo izmešate sve sastojke i uživate!

11.09.2022 08:00

NAJBRŽA TORTA NA SVETU: Jafa torta!
Privatna arhiva

Ovo je po mišljenju mnogih najslađa torta, za koju vam je potrebno najmanje vremena za pripremu. Jafa tortu će obožavati vaši mališani, ali ništa manje imuni neće biti ni stariji ukućani. Čak i one dame koje nisu vešte u pripremi slatkiša uspeće da naprave jafa tortu, budući da je priprema krajnje jednostavna i potrebno je malo sastojaka, dok vas ukus nikada neće izneveriti. 

Sastojci:

  • 900 g jafa keksa ili 6 kutija jafe (ne mora “original”)
  • 250 g maslaca ili margarina (po želji izbor)
  • 5 kašika šećera
  • 250 ml mleka (kravica ili sojino ili bademovo)
  • 150 g crne čokolade

Priprema:

Mleko stavite na ringlu pa dodajte u njega šećer i 200 g margarina. Mešajte povremeno i sklonite sa šporeta kada provri. Mleko ostavite da se prohladi do sobne temperature.

Jafu za to vreme iseckajte, tačnije rukama izdrobite svako parče na četiri komada i ređajte u dubljoj posudi.

Glazuru spremate tako što na ringli istopite 150 g crne čokolade sa 50 g maslaca/margarina.

Ukoliko želite da vam smesa bude kašasta, jafu možete preliti vrelim mlekom. Mnogima je ukusnije kada smesa nije kašasta već se oseća ponegde čokolada, a ponegde onaj želasti sloj jafe. Kako biste ovo dobili, prohladite mleko. Tek pošto se mleko prohladi do sobne temperature, prelijte njima jafu koju ste izlomili i dobro izmešajte.

Izmešanu smesu možete i da istresete u kalup za torte i kolače. Kašikom možete oblikovati gornji deo i potom ga prelijte čokoladom. Čokolada bi trebalo u ovom slučaju da bude topla kako bi se lepo preko svega sjedinila, a možete preko staviti dekorativne mrvice po volji.

Takođe možete da u kalup stavite celofan, pa da tu prespete celu smesu. Smesu u kalupu ostavite 2h u frižideru, pa okrenite na tacnu i dekorišite po želji. Mi nismo koristili kalup, već smo proizvoljno rasporedili smesu na 2 tanjira.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)