Svako ko je barem jednom bio u Grčkoj na moru može da posvedoči da imaju sjajne i izuzetno ukusne kolače. Jedan od njih je grčki kolač sa grizom poznat i pod nazivom “Halva sa čokoladnom glazurom”. Vrlo je jednostavan, a neverovatno ukusan deserat koji se pravi brzo, ne peče se, a sastojke već imate u kući.
Srećna republika vam donosi recept za ovu sjajnu grčku poslasticu.
Sastojci:
- 50 g putera
- 50 ml ulja
- 200 gr pšeničnog griza
- 400 ml vode
- 300 gr šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica cimeta
Za čokoladnu glazuru:
- 100 gr čokolade
- 30 gr maslaca
- 50 ml mleka
Priprema:
Sve počinje sa pravljenjem mirisnog sirupa kako bi mogao da se ohladi. U jednu šerpu se sipa voda, šećer, vanilin šećer i cimet. Sve to se stavi na tihu vatru i ostavi da proključa. Kada mešavina dostigne ključanje, kuva se još oko pet minuta, nakon čega se skloni sa ringle i ostavi po strani.
U drugoj šerpi na tihoj vatri zagrejte puter i ulje dok se ne otope, a zatim se dodaje griz, koji se mora neprestano mešati varjačom ili žicom dok ne dobije blago zlatna boja. Ovo je možda najvažniji korak, jer upravo u ovom trenutku griz poprima onaj prepoznatljiv, orahasto-pečeni miris koji će se kasnije savršeno uklopiti sa sirupom.
Kada je griz dobio željenu boju, pažljivo se dodaje prethodno pripremljeni sirup. Mešavina može početi da “ključa”, pa je bitno sve pažljivo sjediniti. Zajedno se sve kuva još dve do tri minute na laganoj vatri, dok se ne formira homogena masa.
Gotova masa se izliva u manji pleh koji se prethodno podmaže uljem da bi se kolač kasnije lakše vadio. Kada se kolač prohladi, preliva se čokoladnom glazurom.
Priprema glazure je jednostavna, ali daje poseban šarm ovom kolaču. U činijicu se stave Izlomljena čokolada, puter i mleko i sve se zagreva u mikrotalasnoj ili na pari dok se ne dobije ujednačena, sjajna glazura. Kada se čokoladna glazura prohladi, ravnomerno se nanosi preko kolača koji mora biti skroz hladan. Posudu sa gotovim kolačem ostavite preko noći u frižideru da se dobro ohladi, a ukusi sjedine. Ovaj sočan kolač može duže da se čuva u frižideru dva do tri dana, a što duže stoji to je ukusniji i sočniji.
Uživajte!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)