Slatkiši

ORIGINALNI RECEPT ZA SAHER TORTU: Ovo je dugo čuvana tajna omiljene poslastice (FOTO)

Pre skoro dva veka osmislio ju je kuvarski šegrt koji je radio na dvoru kneza Meterniha.

26.12.2023 11:40

ORIGINALNI RECEPT ZA SAHER TORTU: Ovo je dugo čuvana tajna omiljene poslastice (FOTO)
Shutterstock

Saher (ili Zaher) torta je remek-delo koju je osmlislio Franc Saher daleke 1832. godine kada je kao kuvarski šegrt radio na dvoru kneza Meterniha. Gotova dva veka ova poslastica je poznata harmonični spoj ukusa i luksuzne teksture, a često je nazivaju i čokoladno savršenstvo. Bilo da se jede uz šolju kafe ili kao desert očarava ljubitelje slatkiša širom sveta.

O popularnosti Saher torte govori da se 5. decembra svake godine obeležava dan posvećen ovoj poslastici. Originalna saher torta sastoji se od sočnog čokoladnog biskvita, tankog sloj džema od kajsije i prelivena sjajnim čokoladnim glazurom.

Tradicionalno se poslužuje sa šlagom, dajući dodatnu notu uživanja ali i elegancije ovoj ukusnoj poslastici. Do recepta za ovu tortu nije lako doći, ali kuvari koji je pripremaju kažu da tajna nije u sastojcima same torte, već u čokoladnoj glazuri. Naime, glazura se pravi od tri specijalne vrste čokolade koje samo za pripremu ove torte prave tri čuvena belgijska proizvođača čokolade. 

Srećna republika vam poklanja originalni recept za Saher tortu. 

Pixabay.com

Koriste se čak tri vrste čokolade koje proizvode belgijski proizvođači

Sastojci:

  • 7 jaja
  • 150 g omekšanog putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 g crne čokolade
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 120 g kristal šećera
  • 150 g mekog brašna
  • 150 g džema od kajsije
  • 1 kašika ruma
  • prstohvat soli
  • puter za premazivanje kalupa i brašno za posipanje 

Priprema:

Umutiti sneg od belanaca i ostaviti sa strane. Umutiti otopljen puter, šećer u prahu i vanilin šećer kako bi se dobila kremasta smesa. Sipati otopljenu čokoladu na pari, pa umešati brašno i dodati rum. Sve dobro izmešati da se dobije kompaktna masa pa je nežno spojiti sa belancima i masu sipati u podmazan kalup. Peći 60 minuta i ostaviti da se biskvit ohladi. Pažljivo iseći kolač horizontalno da se dobiju dva jednaka dela. Prvu koru premazati tankim slojem džema od kajsije, staviti drugi deo biskvita i lagano pritisnuti da se spoje. Čitav kolač se zatim prelije bogatom čokoladnom glazurom koja će dati predivan sjaj poslastici. Saher torta se seče na tanke kriške a može se dodati uz kašika umućenog šlaga koji se servira na tacnu pored kolača. 

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Branislav

26.12.2023 20:48

A zumanca dali se mute sa kristal secerom?taj deo je izostavljen

Dezurno gundjalo

26.12.2023 22:37

Prava Saher torta se ne sece na dva dela. Ispece se patispanj, ohladi, gornji deo se premaze kvalitetnim pekmezom od kajsija i prelije gazurom od cokolade. Ako znate kako je nastala Saher torta onda i ovaj detalj vam je poznat.