U sezoni krsnih slava trpeze u Srbiji nemoguće je zamisliti bez reforme, starinske torte od jaja, šećera, oraha, putera i čokolade.
Uprkos činjenici da postoje torte koje je mnogo lakše i brže napraviti, reforma nije pala u zaborav. Njen ukus svakoga od nas vraća u detinjstvo, i iako je veoma kalorična, malo ko uspeva da se zadrži samo na jednom parčetu. Spoj krckavih korica i svilenkastog fila uvek „miriše na još“.
Srećna republika donosi vam originalni recept za reformu kakvu su pravile naše bake.
Sastojci:
- 16 jaja
- 32 kašike kristal-šećera
- 300 g šećera u prahu
- 450 g oraha
- 200 g čokolade za kuvanje
- 4 kašike prezli
- 250 g putera
Priprema:
Razbijte četiri jaja, pa odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca u sneg, dodajte osam kašika šećera i nastavite da mutite. Kad smesa postane čvrsta, dodajte 100 grama mlevenih oraha i kašiku prezli, sve lagano promešajte špatulom i sipajte u pleh obložen pek-papirom. Pecite na 150 stepeni dok korica ne porumeni. Na isti način ispecite još tri kore.
U lonac za kuvanje na pari sipajte žumanca, dodajte im šećer u prahu, pa mutite mikserom dok fil ne postane svetložute boje. Stavite lonac na ringlu i kuvajte fil uz stalno mešanje. Kad se fil zagreje dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje i ostavite fil još pet minuta na ringli. Znaćete da je fil gotov kad povučete varjačom po dnu lonca i vidite da se pojavljuje trag od varjače.
Lonac sa filom skinite sa ringle, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. U potpuno ohlađen fil dodajte malo po malo putera i mutite mikserom dok fil ne postane penast.
Možda vas zanima…
Svaku koru premažite ovim filom, pa ga nanesite i preko poslednje korice i sa strane. Po želji, tortu ukrasite mlevenim i/ili seckanim orasima ili lešnicima.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)