Slatkiši

FONDAN UZ KOJI ĆE SVAKA VAŠA TORTA ZABLISTATI: Isprobajte odmah!

Uz recept Srećne Republike i vaše torte biće kao iz časopisa.

01.03.2023 08:01

FONDAN UZ KOJI ĆE SVAKA VAŠA TORTA ZABLISTATI: Isprobajte odmah!
shutterstock.com

Ukoliko želite da ukrasite tortu, a da ne koristite klasičnu glazuru od čokolade ili šlag, Srećna Republika vam donosi recept za fondan uz koji će svaka vaša torta zablistati u punom sjaju, a mališani će biti oduševljeni.

Sastojci:

  • 50 g margarina
  • puna kašika meda
  • 30 ml vode
  • 5 g želatina u granulama
  • oko 600 g šećera u prahu

Priprema:


U vodi rastvoriti želatin i ostaviti ga sa strane. Med staviti u šerpicu i zagrejati ga, pa na laganijoj vatri otopiti. Pazite da vam ne zagori. Zatim dodajte margarin i uz mešanje otopite. Kada se margarin otopio i sjedinio sa medom u tu vruću smesu dodajte želatin koji je nabubrio. Mešajte da se i želatin otopi, da na zidovima posude nema granulica od želatina.

U posudu u kojoj ćete mesiti fondan stavite 400 g šećera, pa napravite rupicu u šećeru u koju ćete istresti otopljenu smesu. Istresite je i mešajte kašikom.

Ako ćete bojiti fondan i treba vam samo jedna boja onda je odmah na početku dodajte smesi koju ćete mesiti. Ukoliko vam treba više boja, bojićete kad umesite. Mešajte kašikom do gustine koliko je to moguće, posebno kad dodate boju da ne biste obojili ruke. Fondan se najbolje farba tečnom bojom za kolače, a ako bojite farbom u prahu onda je rastvorite sa 2-3 kapi vode. Postepeno dodajte šećer u prahu i mesite. Ako bojite posle mešenja, onda podelite fondan na onoliko delova koliko ćete bojiti, pa umačite čačkalicu u boju i bodite u komad fondana. Nastavite da mesite da se boja lepo svuda rasporedi.

Smesa se čuva u frižideru umotana u najlonsku kesu ili zatvorena u plastičnu kutiju s poklopcem.

Ako se stvrdne ubacite ga malo u mikrotalasnu da smekša. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)