Knedle sa šljivama ili gomboce kako ih u Vojvodini zovu, sasvim je svejedno, sigurno je da će ovaj slatkiš mnoge ostaviti bez teksta. Naše bake su ga rado pravile a za njega nisu bili potrebni neki posebni sastojci, sem onih koje svi mi imamo u kuhinji.
Sastojci:
- 600 g kuvanog očišćenog krompira
- 400 g suvih šljiva
- jedan litar vode
- 2 jaja
- 300 g brašna
- 150 g prezli
- 180 g šećera
- 150 ml ulja
- malo cimeta
Priprema:
Skuvani krompir dobro ocediti i pasirati da se stvori kompaktna smesa u koju ćete dodati malo soli, dve kašike ulja i jaja, a onda i postepeno brašno kako bi umesili testo. Šljive koje ste odabrali isecite na pola pa ih zašećerite i i dodajte malo cimeta. Otkidajte male delove testa napravite pljosnati krug u koji ćete ubaciti i umotati šljive.
Dok se pripremaju knedle, stavit u lonac vodu da proključa i dodajte dve kašike ulja te kada bude voda kipuća dodajte knedle. One su gotove otprilike za 20-25 minuta kada isplivaju na površinu. Kada su gotove ocedite ih. Usput pripremite ulje i prezle da se proprže, pa kada budu gotove izručite ih u tanjir i pomešajte sa malo šećera i uvaljajte u njih gomboce. Na dno stavite uz prezle i malo šećera gde ćete ih poređati.
Komentari (0)