Slatkiši

KNEDLE SA ŠLJIVAMA ILI GOMBOCE? Sasvim svejedno, domaći slatkiš kojeg svi obožavaju!

Ako ste raspoloženi za jedan starinski recept, a jedu vam se slatkiši, uživajte sve popularnijem vojvođanskom specijalitetu.

13.12.2022 07:01

KNEDLE SA ŠLJIVAMA ILI GOMBOCE? Sasvim svejedno, domaći slatkiš kojeg svi obožavaju!
Foto: Shutterstock

Knedle sa šljivama ili gomboce kako ih u Vojvodini zovu, sasvim je svejedno, sigurno je da će ovaj slatkiš  mnoge ostaviti bez teksta. Naše bake su ga rado pravile a za njega nisu bili potrebni neki posebni sastojci, sem onih koje svi mi imamo u kuhinji.

Sastojci:

  • 600 g kuvanog očišćenog krompira
  • 400 g suvih šljiva
  • jedan litar vode
  • 2 jaja
  • 300 g brašna
  • 150 g prezli
  • 180 g šećera
  • 150 ml ulja
  • malo cimeta 

Priprema:

Skuvani krompir dobro ocediti i  pasirati da se stvori kompaktna smesa u koju ćete dodati malo soli, dve kašike ulja i jaja, a onda i postepeno brašno kako bi umesili testo. Šljive koje ste odabrali isecite na pola pa ih zašećerite i i dodajte malo cimeta. Otkidajte male delove testa  napravite pljosnati krug u koji ćete ubaciti i umotati šljive.

Dok se pripremaju knedle, stavit u lonac vodu da proključa i dodajte dve kašike ulja te kada bude voda kipuća dodajte knedle. One su gotove otprilike za 20-25 minuta kada isplivaju na površinu. Kada su gotove ocedite ih. Usput pripremite ulje i prezle da se proprže, pa kada budu gotove izručite ih u tanjir i pomešajte sa malo šećera i uvaljajte u njih gomboce. Na dno stavite uz prezle i malo šećera gde ćete ih poređati.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)