Slatkiši

ZA IZNENADNE GOSTE IMA DOMAĆIH SLATKIŠA: Brzinske šnenokle!

Bilo da vam se jede nešto slatko ili su vam se najavili gosti, ovom posltasticom zadovoljićete sve.

09.12.2022 07:57

ZA IZNENADNE GOSTE IMA DOMAĆIH SLATKIŠA: Brzinske šnenokle!
Foto: Shutterstock

Stari oprobani recepti koje su nam spremale naše bake mnoge od nas vraćaju u detinjstvo i na period bezbrižnosti, spokoja i mira. Samo neki od ukusa detinsjtva su uvek proverene šnenokle. Upravo zato je Srećna Republika rešila da podeli sa vama recept za tu mnogima omiljenu poslasticu.

Glavni sastojak šnenokli su jaja, a evo i kako da ih jednostavno i brzo napravite i oduševite sve ukućane. One su idealne kada vam se baš jede nešto slatko, jer sastojke uvek imate u kući, a takođe su efikasne i brzo se spremaju ukoliko vam banu iznenadni gosti.

Sastojci:

  • litar mleka
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 2 i po kašike brašna

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca. U jednu šerpu stavite mleko na srednju temperaturu dok ne proključa. Za to vreme umutite belanca, ali postepeno, nemojte odmah da stavite mikser na najbržu brzinu jer tako na kraju biti dovoljno čvrsta. 

Kada mleko proključa, smanjite ringlu na najmanje i onda velikom supenom kašikom u njega ubacujte belanca, kao grudve, koje u mleku treba dodatno da dobiju oblik i da očvrsnu, kao i da malo narastu. Potom ih kašikom vadite i slažite u činiju u kojoj planirate da poslužite šnenokle. 

Sklonite mleko sa ringle. Umutite žumanca sa šećerom penasto, dodajte u njih malo mleka, pa i brašno i dobro umutite kako ne bi ostale grudvice. Potom vratite mleko na ringlu da ponovo proključa, smanjite, pa onda dodajte žutu smesu dok se sve lepo ne sjedini i ne zgusne. Žutom smesom prelijte "grudvice" od belanaca u činiji. 

Kada se šnenokle ohlade, spremne su za posluženje!

Uživajte!

Bonus video:

Komentari (0)