Slatkiši

UKUS ORIJENTA I ZADOVOLJSTVO ZA SVA ČULA! Napravite urmašice za samo nekoliko minuta! (FOTO)

Iako su po mnogima izuzetno sladak dezert činjenica je da urmašice zavoli svako ko ih proba, a prave se za desetak minuta.

28.11.2022 08:01

UKUS ORIJENTA I ZADOVOLJSTVO ZA SVA ČULA! Napravite urmašice za samo nekoliko minuta! (FOTO)
Printscreen/Tiktok/balkanfoodie

Urmašice spadaju u orijentalni kolač koji se kod nas decenijama unazad odomaćio. Rado su ga pravile naše bake, kada se ništa nije "našlo" kod kuće od slatkiša a i danas je jedna od omiljenih poslastica koja se često nađe na prazničnoj trpezi. Osim zbog bogatog ukusa, urmašice se prave jer je njihova izrada veoma jednostavna.

Sastojci:

Za testo:

  • 2 jajeta
  • 2 šoljice šećera
  • 2 šoljice ulja
  • kesica praška za pecivo
  • 450 g brašna

 

Preliv:

  • 6 šoljica šećera
  • 6 šoljica vode
  • pola limuna
  • vanilin šećer

 

Priprema:

U činiju staviti jaja i šećer i mikserom izmutiti a zatim dodati brašno i prašak za pecivo i umesiti testo dok ne postane glatko. Ne sme da bude ni tvrdo, a ni previše meko. Od testa uzimati po malo smese kako biste napravili loptice, a onda ga pod dlanovima ispritiskati da dobije duguljasti oblik, a potom rendama ili viljuškom pritisnuti gornji deo kako bi se dobila prepoznatljiva šara.

Urmašice se ređaju u tanko podmazanu tepsiju ili pleh i peku se 20 minuta na 180'-200'. Za to vreme pripremiti preliv tako što se prokuva voda sa oba šećera i doda limun na kolutove tanko sečene. Kada se urmašice ispeku a voda proključa, preliti ih prelivom a onda okretati viljuškom i na drugu stranu kako bi upile preliv. Idealno je da lepo odstoje i ohlade se pa je možda najbolje pripremiti ih uveče, a služiti sutradan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)