Urmašice spadaju u orijentalni kolač koji se kod nas decenijama unazad odomaćio. Rado su ga pravile naše bake, kada se ništa nije "našlo" kod kuće od slatkiša a i danas je jedna od omiljenih poslastica koja se često nađe na prazničnoj trpezi. Osim zbog bogatog ukusa, urmašice se prave jer je njihova izrada veoma jednostavna.
Sastojci:
Za testo:
- 2 jajeta
- 2 šoljice šećera
- 2 šoljice ulja
- kesica praška za pecivo
- 450 g brašna
Preliv:
- 6 šoljica šećera
- 6 šoljica vode
- pola limuna
- vanilin šećer
Priprema:
U činiju staviti jaja i šećer i mikserom izmutiti a zatim dodati brašno i prašak za pecivo i umesiti testo dok ne postane glatko. Ne sme da bude ni tvrdo, a ni previše meko. Od testa uzimati po malo smese kako biste napravili loptice, a onda ga pod dlanovima ispritiskati da dobije duguljasti oblik, a potom rendama ili viljuškom pritisnuti gornji deo kako bi se dobila prepoznatljiva šara.
Urmašice se ređaju u tanko podmazanu tepsiju ili pleh i peku se 20 minuta na 180'-200'. Za to vreme pripremiti preliv tako što se prokuva voda sa oba šećera i doda limun na kolutove tanko sečene. Kada se urmašice ispeku a voda proključa, preliti ih prelivom a onda okretati viljuškom i na drugu stranu kako bi upile preliv. Idealno je da lepo odstoje i ohlade se pa je možda najbolje pripremiti ih uveče, a služiti sutradan.
Komentari (0)