Slatkiši

POSNA ŠTRUDLA SA DŽEMOM I ČOKOLADOM: Mekana kao duša i nikad ukusnija!

Iskusite ukuse domaćeg slatkiša sa džemom koju možete spremiti i bez mleka.

26.11.2022 07:01

POSNA ŠTRUDLA SA DŽEMOM I ČOKOLADOM: Mekana kao duša i nikad ukusnija!
Foto: Shutterstock

Štrudle vode poreklo od nemačke reči "strudel" što znači vrtlog, a taj ukusni slatkiš baš tako i izgleda. Služi se topla, a možete je napraviti i u kombinaciji različitih ukusa. Obično su nam je pravile bake, čiji nas ukusi i vraćaju u detinjstvo, a danas pored klasične mrsne, možete napraviti i posnu. Srećna Republika vam donosi recept za posnu štrudlu sa džemom i čokoladom koju možete iskoristiti u vreme kada se ne mrsi, posebno u periodu božićnog posta.

Sastojci:

  • 5 dl mlake vode
  • 5 kašika šećera
  • kašika suvog kvasca
  • 2,5 dl ulja
  • kesica praška za pecivo
  • 2 prstohvata soli
  • 1,100 g brašna

Za punjenje:

Za premazivanje:

  • kašika vode
  • kašika ulja

Priprema:

U mlaku vodu staviti kašiku suvog kvasca, 5 kašika šećera, pa dodati ulje, prašak za pecivo, so i brašno. Umesiti testo i ostaviti da nadođe. Izrendati čokoladu za kuvanje (posnu) i podeliti je na 4 dela. Kad nadođe, podeliti na 4 dela. Svaki deo razvaljati u ploču veličine 30x30 cm, premazati džemom i posuti jednim delom rendane čokolade. Sa strane testo malo podviti i uviti u štrudlu.

Štrudle staviti u kalup obložen papirom. Izmešati kašiku ulja i kašiku vode i premazati štrudle. Peći ih na 180 stepeni od 25-30 minuta, dok ne porumene.

Pečene štrudle posuti šećerom u prahu.

Uživajte!

Bonus video:

Komentari (0)