Štrudle vode poreklo od nemačke reči "strudel" što znači vrtlog, a taj ukusni slatkiš baš tako i izgleda. Služi se topla, a možete je napraviti i u kombinaciji različitih ukusa. Obično su nam je pravile bake, čiji nas ukusi i vraćaju u detinjstvo, a danas pored klasične mrsne, možete napraviti i posnu. Srećna Republika vam donosi recept za posnu štrudlu sa džemom i čokoladom koju možete iskoristiti u vreme kada se ne mrsi, posebno u periodu božićnog posta.
Sastojci:
- 5 dl mlake vode
- 5 kašika šećera
- kašika suvog kvasca
- 2,5 dl ulja
- kesica praška za pecivo
- 2 prstohvata soli
- 1,100 g brašna
Za punjenje:
Za premazivanje:
- kašika vode
- kašika ulja
Priprema:
U mlaku vodu staviti kašiku suvog kvasca, 5 kašika šećera, pa dodati ulje, prašak za pecivo, so i brašno. Umesiti testo i ostaviti da nadođe. Izrendati čokoladu za kuvanje (posnu) i podeliti je na 4 dela. Kad nadođe, podeliti na 4 dela. Svaki deo razvaljati u ploču veličine 30x30 cm, premazati džemom i posuti jednim delom rendane čokolade. Sa strane testo malo podviti i uviti u štrudlu.
Štrudle staviti u kalup obložen papirom. Izmešati kašiku ulja i kašiku vode i premazati štrudle. Peći ih na 180 stepeni od 25-30 minuta, dok ne porumene.
Pečene štrudle posuti šećerom u prahu.
Uživajte!
Komentari (0)