Aronija se sve češće nalazi na trpezama u obliku soka, likera ili svežih bobica. Ipak, domaćice sve više otkrivaju još jedan način da iskoriste njene blagodeti – pripremom tradicionalnog slatkog. Osim što je izuzetno ukusno, slatko od aronije obiluje vitaminima i daje organizmu potrebnu energiju.
Aronija je prirodno oporog ukusa, ali kada se pripremi na pravi način, pretvara se u neodoljivu poslasticu.
Sastojci:
- 3 kg zrelog i zdravog ploda aronije
- 600 ml vode
- 3 kesice vanilinog šećera
- 3 kg sitnog šećera
- kolutovi limuna
Priprema:
U veću šerpu sipajte vodu i šećer, pa kuvajte dok ne dobijete gust sirup. Potom dodajte dobro opranu aroniju i kuvajte na jačoj vatri uz povremeno mešanje. Kada masa počne da vri i pojave se mehurići, nastavite kuvanje još desetak minuta. Pena koja se formira na površini treba povremeno da se uklanja kašikom.
Po završetku kuvanja, šerpu prekrijte nakvašenom krpom i ostavite da se slatko ohladi. Tek tada dodajte vanilin šećer i dobro promešajte. Sterilisane tegle napunite pripremljenim slatkim, u svaku stavite kolut limuna i dobro zavrnite.
Tegle čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja preporučuje se da ih držite u frižideru.
Komentari (0)