Tetka Saveta

LIKER OD ARONIJE SA VINOM: Napitak koji čuva ćelije, srce i jača imunitet, ali pod ovim uslovima!

Pomaže kod anemije zahvaljujući bogatstvu gvožđa i folne kiseline u aroniji, podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Slika Autora
byDragana Petrović

25.07.2025 11:01

LIKER OD ARONIJE SA VINOM: Napitak koji čuva ćelije, srce i jača imunitet, ali pod ovim uslovima!
shutterstock.com/Yotka

Liker od aronije sa crnim vinom nije samo ukusno i aromatično piće, već i prava mala riznica zdravlja. Aronija je poznata je po svojim brojnim lekovitim svojstvima. Bogata je antioksidansima, vitaminima i mineralima,  a u kombinaciji sa vinom dobijamo napitak koji može povoljno delovati na ceo organizam, posebno ako se konzumira umereno i pravilno.

Liker od aronije i crnog vina poboljšava cirkulaciju i zdravlje srca. Crno vino sadrži resveratrol, dok aronija sadrži flavonoide i antocijanine, koji štite krvne sudove, snižavaju pritisak i loš holesterol. Ovaj liker je i prirodni antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja, usporava starenje i jača imunitet.

Pomaže kod anemije zahvaljujući bogatstvu gvožđa i folne kiseline u aroniji, podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Pogodan je za osobe koje pate od hroničnih upala, bolova u zglobovima, kao i dijabetesa tipa 2. Ovaj liker povoljno deluje na varenje, blagotvorno utiče na rad jetre, pankreasa i creva.

Shutterstock

Liker od aronije i crnog vina ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i deci zbog sadržaja alkohola

Liker se pije u malim količinama, kao dodatak zdravoj ishrani i kao podrška organizmu. Preporučena doza je jedna mala čašica (20–30 ml) dnevno nakon obroka. Može se piti ujutru za imunitet ili uveče za opuštanje pred spavanje. Iako je izuzetno zdrav ne preporučuje se trudnicama, dojiljama i deci zbog prisustva alkohola.

Srećna republika vam poklanja recept za liker od aronije i vina.

Sastojci: 

  • 500 g zrelih bobica aronije
  • 1 l kvalitetnog crnog vina (najbolje domaće, suvo ili polusuvo)
  • 300 g meda ili 250 g smeđeg šećera (po ukusu)
  • 1 manji štapić vanile (opciono)
  • 1 štapić cimeta (opciono)

Priprema:

Očistite i operite bobice aronije. Ostavite da se dobro ocede i prosuše na čistoj kuhinjskoj krpi. U veliku, staklenu teglu sipajte vino, dodajte aroniju, med ili šećer, kao i začine po želji (vanila i cimet). Zatvorite teglu i ostavite da stoji na tamnom i hladnijem mestu 21 dan, uz povremeno mućkanje (svaki drugi dan).

Nakon tri nedelje, procedite sadržaj kroz gustu gazu ili cediljku. Aroniju blago pritisnite kašikom da pusti sok. Dobijeni liker sipajte u staklene boce sa čepom i čuvajte na tamnom i hladnom mestu najbolje u špajizu. Rok trajanja je do šest meseci. Flašu koju ste otvorili za konzumiranje držite u frižideru. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)