Slatkiši

VREME JE ZA OMILJENI SRPSKI LIKER: Evo kako da napravite najbolju orahovaču!

Liker od zelenih oraha je u narodu poznat kao tradicionalni lek za mnoge bolesti.

22.05.2024 08:00

VREME JE ZA OMILJENI SRPSKI LIKER: Evo kako da napravite najbolju orahovaču!
Shutterstock

Znamo koliko je rakija u našem narodu poznata kao jedno od popularnih pića za zdravicu ali i kao lek. Orahovača koja se tradicionalno pravi od zelenih oraha poznata je i kao narodski lek za štitnu žlezdu, ubrzavanje metabolizma a vrlo je zdrav i ukusan liker. 

Postoje razni recepti za pravljenje ovog napitka, a neki ga spremaju sa žutim šećerom ili medom, vodeći računa o jačini rakije, piše Bašta Balkana.

Za orahovaču se preporučuje da bude jača ali za koji god recept se odlučite princip pravljenja je gotovo isti.

Sastojci:

  • 40 mladih zelenih oraha dok su u ljusci, veličine lešnika
  • jedan kilogram šećera
  • litar domaće lozove rakije
  • štapić vanile, karanfilčići ili zrno kafe, limun, cimet (kako bi se začinio liker)

Potrebno je još:

  • jedna veća tegla (3-5l)
  • manji lonac
  • cediljka za čaj
  • gumene rukavice

Priprema:

Navlačenje rukavica je obavezno pre početka bilo kakvog rada sa mladim orasima, kako bi se ruke zaštitile od tamnih fleka koje se stvaraju na rukama nakon toga. Zelena kora zna da ostavi trag na rukama zbog čega su neophodne rukavice tokom seckanja i bockanja mladih oraha. Mlade orahe očistite od peteljki, operite i osušite. Svaki orah je potrebno po malo zarezati nožićem i probušiti iglom, a ako su orasi krupniji možete ih iseckati na polovine. Ako želite aromatičniji liker potrebno je da svaki orah razbijete čekićem za meso i iseckate što sitnije.

Za pripremu je potrebno litar domaće rakije od 20 gradi, šećer i 40-ak oraha. Način pripreme je jednostavan. Kada se iseku oprani orasi i izbockaju viljuškom potrebno je staviti ih u teglu i preko njih posuti šećer. Ovu mešavinu treba prekriti gazom i ostaviti teglu na sunčanom mestu da odstoji 28 dana ili četiri nedelje, bez da je zatvarate hermetički.

 

Ako primetite da se šećer ne rastapa, protresite teglu povremeno, a za to vreme orasi će otpustiti svoj sok koji će rakiju obojiti u tamni braon-zelenu boju. Kada prođe period od četiri nedelje, dodajte domaću rakiju, a onda hermetički zatvorite i ostavite još neko vreme na suncu da odstoji optimalno oko 40 dana.

 

Začine koje smo naveli, npr limun, dodajete deset dana pre nego istekne vreme od 40 dana. Kada prođe to vreme, procedite napitak ili izvadite orahe, sipajte liker u flaše i dobro ih zatvorite, a onda odložite na neko hladnije i tamnije mesto da liker sazri.

Orahovaču je najbolje pripremati krajem maja i početkom juna kada je moguće naći najlepše plodove mladih oraha. Najbolje je konsultovati se sa lekarom za one koji imaju problem sa tiroidom, jer ne mogu svi da piju ovaj liker, zbog velikog prisustva joda.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)