Slatkiši

PRAVA MAJSKA POSLASTICA: Savršeno kremasta torta sa kokosom i jagodama

Ovo je san snova!

16.05.2024 08:00

PRAVA MAJSKA POSLASTICA: Savršeno kremasta torta sa kokosom i jagodama
Shutterstock

Ova super meka torta sa jagodama i kokosom ima posebno kremast krem sir i fil od kokosa, a ukrašena je svežim jagodama. Za nas, ovo je savršen prolećni desert, ali i slatki doručak. Ako još niste otkrili kombinaciju kokosa i jagoda, onda zaista ne znate šta propuštate. Ova torta sa jagodama i kokosom miriše na proleće i osvojiće vaše srce - na prvu kašičicu. Iako se priprema čini komplikovanom, u stvari je vrlo jednostavna ako pratite naša jednostavna uputstva.

Svojim svežim i maštovitim ukusima, ova torta sa jagodama i kokosom kombinuje želju za svežim desertom, pripremljenim od sezonskog voća, sa zadovoljstvom tek izvađenih slatkiša iz rerne, koji su spremni da pruže veliko zadovoljstvo i sladak početak dana.

Sastojci:

- 300 g oštrog brašna

- 50 g granuliranog šećera

- 145 g putera

- 430 ml kokosovog mleka

- 220 g granuliranog šećera

- 50 g gustina (kukuruzni skrob)

- 80 g putera

- 125 ml soka od limete

- 2 kašičica kore limete

- 6 žumanaca

- 500 g jagoda

- 50 g granuliranog šećera

- 500 ml kreme za šlag

Priprema:

Da biste marinirali jagode, u činiju stavite jagode, sok i koru limete i šećer. Promešajte i ostavite da se marinira.

Zatim, pomešajte brašno, šećer i puter i prstima napravite mrvice. Postepeno dodajte 80 ml vode i mesite dok testo ne postane kompaktno. Umotajte testo u foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Razvaljajte testo na 5 mm debljine i njime prekrijte ivice podmazanog kalupa (prečnika 23 cm). Testo probušite viljuškom nekoliko puta, prekrijte papirom za pečenje i dodajte 'tegove' (npr. pasulj) za pečenje na slepo.

Pixabay.com

Kremasta torta s jagodama

Pecite 20 minuta, pa skinite papir i 'tegove' i pecite još 10-15 minuta. Pečenu koru izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Za pripremu kokosovog fila, u šerpi zagrejte 250 ml kokosovog mleka i šećer i mešajte dok se šećer ne rastvori. U preostalom mleku rastvorite skrob i sipajte u vrelo mleko uz stalno mešanje. Smanjite vatru, dodajte puter i snažno mešajte dok se puter ne istopi i mleko ne zgusne.

Dodajte sok od limete i koru i žumanca, pa kuvajte uz stalno mešanje 8-10 minuta na laganoj vatri.

Na ohlađenu koru nanesite sloj kokosovog fila. Preko fila rasporedite marinirane jagode. Umutite kremu za šlag i prelijte preko jagoda. Ukrasite svežim jagodama i poslužite. Ova torta sa jagodama i kokosom donosi osvežavajući ukus proleća na vaš sto. Prijatno!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)