Slatkiši

DOMAĆA VIŠNJEVAČA PO RECEPTU OD DAVNINA: Ukusan liker koji će vam ulepšati vrele letnje noći!

Višnje se ubrajaju među najzdravije voće koje blagotvorno utiče na kosti, srce, ublažavanje stresa i lečenje nesanice.

23.06.2023 08:01

DOMAĆA VIŠNJEVAČA PO RECEPTU OD DAVNINA: Ukusan liker koji će vam ulepšati vrele letnje noći!
shutterstock.com

Vreme je za višnje, ali i pravljenje domaćeg likera od tog voća. Višnjevača je ne samo ukusno piće, već i veoma korisno za zdravlje, ali pod uslovom da se koristi u umerenim količinama. Višnje se mogu konzumirati u sirovom stanju, ali i kao dodatak kolačima, od nje se prave marmelade, sokovi, slatko, kao i rakija višnjevača i vino.

Višnja je nepravedno zapostavljena u ishrani, iako se po bogatstvu vitamina i minerala ubraja u najzdravije voće. Od davnina se koristila i u lekovite svrhe, a pored jarko crvenog ploda lekovite su koštice, lišće i peteljke, od kojih se pravi čaj za brojne bolesti. Bogata je vitaminima A, C i E, sadrži antioksidanse, a blagotvorno utiče na kosti i srce, ublažava stres, leči nesanicu... Tamnocrveni plod višnje, čiji sok po gustini i boji podseća na ljudsku krv, bogat je izvor vitamina, minerala i oligoelemenata. Dokazano je da ima blagotvorno dejstvo na čitav organizam.

Priprema višnjevače datira iz starih vremena kada su je pravile naše bake i vrlo je jednostavna. Srećna republika vam poklanja recept za domaću višnjevaču sa rakijom.

Sastojci: 

  • 500 g višanja očišćenih od koštica
  • 500 g meda ili šećera
  • 1 l rakije 

Priprema:

Višnje operite i očistite od koštica, stavite u veću teglu ili u flaše sa širim otvorom. Dodajte šećer ili med, nalijte rakijom i dobro zatvorite. Ostavite na suncu 40 dana, uz povremeno mešanje ili mućkanje. Nakon ovog perioda procedite višnje koje možete iskoristiti za razne vrste kolača.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)