Vreme je za višnje, ali i pravljenje domaćeg likera od tog voća. Višnjevača je ne samo ukusno piće, već i veoma korisno za zdravlje, ali pod uslovom da se koristi u umerenim količinama. Višnje se mogu konzumirati u sirovom stanju, ali i kao dodatak kolačima, od nje se prave marmelade, sokovi, slatko, kao i rakija višnjevača i vino.
Višnja je nepravedno zapostavljena u ishrani, iako se po bogatstvu vitamina i minerala ubraja u najzdravije voće. Od davnina se koristila i u lekovite svrhe, a pored jarko crvenog ploda lekovite su koštice, lišće i peteljke, od kojih se pravi čaj za brojne bolesti. Bogata je vitaminima A, C i E, sadrži antioksidanse, a blagotvorno utiče na kosti i srce, ublažava stres, leči nesanicu... Tamnocrveni plod višnje, čiji sok po gustini i boji podseća na ljudsku krv, bogat je izvor vitamina, minerala i oligoelemenata. Dokazano je da ima blagotvorno dejstvo na čitav organizam.
Priprema višnjevače datira iz starih vremena kada su je pravile naše bake i vrlo je jednostavna. Srećna republika vam poklanja recept za domaću višnjevaču sa rakijom.
Sastojci:
- 500 g višanja očišćenih od koštica
- 500 g meda ili šećera
- 1 l rakije
Priprema:
Višnje operite i očistite od koštica, stavite u veću teglu ili u flaše sa širim otvorom. Dodajte šećer ili med, nalijte rakijom i dobro zatvorite. Ostavite na suncu 40 dana, uz povremeno mešanje ili mućkanje. Nakon ovog perioda procedite višnje koje možete iskoristiti za razne vrste kolača.
Uživajte!
Komentari (0)