Slatkiši

SLATKO OD JAGODA: Ukus koji će vas vratiti u detinjstvo! (FOTO)

Srećna Republika donosi vam starinski recept prema kojem su nam ovu poslasticu spremale mame i bake.

15.05.2023 08:00

SLATKO OD JAGODA: Ukus koji će vas vratiti u detinjstvo! (FOTO)
Pixabay.com

Slatko ima široku upotrebu u kuhinji. Može da se jede kao poseban desert, a možete ga koristiti kao fil za torte i pite, prelive za sladoled, palačinke, vafle i slične deserte. Zbog svog fantastičnog ukusa odlično se slaže sa raznim namirnicama, a jelima daje dodatnu slatkoću i aromu. Postoji nekoliko različitih recepata za ovaj ukusni, pomalo zaboravljeni desert. Svaki recept sadrži dva osnovna sastojka, a to su jagode i šećer. Njihov odnos je 1:1, ali količinu sastojaka možete da prilagodite svom ukusu. Tako ukoliko ne želite da vam bude preterano slatko možete smanjiti količinu šećera. Tokom pripreme ovog deserta možete da dodate začine za aromatičniji ukus. Tako mnogi ubacuju i poneku krišku limuna.

Za ovaj recept vam je potrebno malo slobodnog vremena i dobra volja. Priprema nije zahtevna. Važno je naglasiti da se u receptu ne koristi voda, već samo sok koji ispuštaju jagode. Naše bake i prabake su koristile ovaj recept. Od navedenih sastojaka dobićete nešto više od kilogram slatkog.

Sastojci:

Priprema:

Jagode dobro operite i osušite kuhinjskom krpom. U veću šerpu stavite malo šećera i poređajte red jagoda, pa ih pospite šećerom. Nastavite da ređate sloj jagoda, pa sloj šećera. Na kraju dodajte 3 kriške limuna. Zatim pokrijte šerpu kuhinjskom krpom i ostavite u frižider da odstoji preko noći da jagode puste sok.

Sledećeg dana promešajte sadržaj šerpe i prokuvajte na srednjoj vatri, povremeno mešajući. Uklonite penu koja se formira tokom kuvanja. Kuvajte 40 minuta, ali smešu ne mešajte, već protresite šerpu. Slatko je gotovo kada dobijete željenu gustinu.

Ostavite da se ohladi, a zatim istresite u prethodno očišćene tegle. Dobro zatvorite teglu i okrenite je na poklopac. Ostavite da odstoji oko 10 minuta da se stvori vakum i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Uživajte!

Komentari (0)