Kada govorimo o vitaminu C, jednom od 13 esencijalnih vitamina, kao glavni izvori se uglavnom prvo pominju pomorandža i limun, ali i drugi citrusi. Međutim, postoji osam namirnica koje su mnogo bogatije ovim dragocenim vitaminom.
Vitamin C je snažan antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja slobodnim radikalima, jača imunitet, poboljšava zdravlje kože, kostiju, hrskavice i krvnih sudova, a ubrzava i zarastanje rana. Takođe, poboljšava apsorpciju gvožđa iz hrane, čime sprečava anemiju. Nedostatak vitamina C može dovesti do skorbuta, bolesti koja izaziva slabost, umor, krvarenje desni i sporije zaceljivanje rana.
Dok prosečna pomorandža sadrži oko 53 mg vitamina C, neke namirnice taj iznos ne samo da višestruko nadmašuju, već sadrže i manje ugljenih hidrata.
Shutterstock/8th.creator
Crvena paprika - oko 190 mg vitamina C u jednoj šolji, skoro tri puta više nego pomorandža srednje veličine.
Kivi - oko 137 mg vitamina C po porciji, gotovo duplo više od pomorandže.
Crna ribizla - oko 200 mg vitamina C na 100 g.
Mladi kupus - oko 180 mg vitamina C na 100 g.
Jagode - oko 85 mg vitamina C po šolji.
Kelj - oko 80 mg vitamina C po porciji.
Brokoli - oko 79 mg vitamina C na 100 g.
Prokelj - oko 75 mg vitamina C po porciji.
Preporučeni dnevni unos vitamina C iznosi 90 mg za muškarce i 75 mg za žene starije od 19 godina. Previše vitamina C (više od 1.000 mg dnevno) može izazvati nadutost, dijareju i bolove u stomaku, ali se simptomi povlače smanjenjem unosa.
Najbolji način da obezbedite dovoljno vitamina C jeste raznovrsna ishrana. Dodaci ishrani mogu pomoći, ali nikada ne bi smeli biti zamena za prirodne izvore. Pre upotrebe suplemenata uvek je najbolje posavetovati se sa lekarom, piše Miror (Mirror).
Komentari (0)