Vaskrs je jedan od najvažnijih praznika u pravoslavnom kalendaru, a sa sobom nosi bogate tradicije koje se prenose s generacije na generaciju. Među najprepoznatljivijim simbolima su uskršnja jaja, koja se obeležavaju i boje u različitim nijansama. Ova jaja često se koriste u igri koja se zove "kucanje jajima", gde se takmiče dva učesnika, a pobednik je onaj čije jaje ostane celo. U tom duhu, sve popularnija, pre svega zboig najmlađih, postala su čokoladna jaja, a u nastavku pogledajte recept za jednu prelepu poslasticu.
Sastojci:
- 4 mlečne čokolade
- 1 bela čokolada
- žute ili narandžaste bombonice
Priprema:
Preporučuje se korišćenje posude sa kipućom vodom, na laganoj vatri, u koju se stavlja činija sa čokoladom. Obavezno čokoladu pre toga isecite na manje kockice, što će olakšati proces topljenja.
Za ovu recepturu, obično se koristi obična mlečna čokolada, iako je moguće koristiti i tamnu čokoladu, zavisno od želja.
Nakon što se čokolada potpuno istopi važno je da je pravilno rasporedite po posudi za pečenje. U zavisnosti od veličine posude, može biti potrebno oko 3-4 cele čokolade. Otopljenu čokoladu treba pažljivo izliti u posudu, a zatim koristiti špatulu kako biste je ravnomerno rasporedili. Ovaj korak je veoma važan jer ravnomerno raspoređena čokolada omogućava da se stvori glatka i ujednačena površina koja će se kasnije stegnuti.
Nakon što ste rasporedili čokoladu, ostavite je nekoliko minuta da se malo stegne. Ipak, važno je da ostane mekana na dodir, što će olakšati dalju obradu, bilo da se radi o dodavanju drugih sastojaka ili o oblikovanju.
Ponovite prvi korak s 1-2 bele čokolade, napravite od nje "belanca". Kašikom na mlečnu čokoladu kapajte veće kapljice otopljene bele čokolade. Ostavite minut, dva dok se malo ne stegne i prestane da bude tečna.
Genijalna stvar kod ovih čokoladnih jaja je da ne možete pogrešiti jer jaja na oko ima svakakvih. Kapljice bele čokolade mogu biti okrugle, nepravilne, veće ili manje. U kapljice bele čokolade utisnite čokoladne bombone u žutoj ili narandžastoj boji.
Ostavite ih da se stegnu. Kada se čokolada stegne, isecite je na kvadratiće.
Uživajte!
Komentari (0)