Jela bez mesa

AKO IMATE SAMO 4 KROMPIRA NAPRAVITE UKUSNE NJOKE: Ovo su trikovi da vam uspeju svaki put i sve obore s nogu!

Srećna Republika donosi vam jedan od proverenih recepata za dobijanje pravih domaćih njoka koje se mogu koristiti i kao dodatak jelima i kao glavno jelo.

26.04.2023 08:01

AKO IMATE SAMO 4 KROMPIRA NAPRAVITE UKUSNE NJOKE: Ovo su trikovi da vam uspeju svaki put i sve obore s nogu!
Shutterstock

Bilo da želite da pripremite glavno jelo ili dodatak, njoke od krompira su ukusne i mališani ih obožavaju. Pravljenje njoka nije nikakav bauk kao što se veruje da jeste. Treba vam samo malo vremena, ljubav i nekoliko trikova koje Srećna Republika nesebično deli sa vama.

Sastojci:

  • 3-4 srednja krompira
  • 400 g brašna
  • 3 jaja
  • kašičica soli
  • 50 g maslaca

Priprema:

Obarite krompir u ljusci. Kada je gotov, oljuštite ga i isecite na komade kako bi se brže ohladio. Ispasirajte ga kao za krompir pire. Dodajte komad maslaca, a ukoliko vam se čini da je suv, dodajte malo vode. Umutite 3 jaja sa malo soli, žicom i to laganim tempom kako se ne bi napravila pena. Dodajte jaja u ispasirani krompir i mutite varjačom. Možete mutiti mikserom ako želite da skratite proces i dobijete glatku masu. Zatim u testo postepeno dodajte 300 grama brašna, muteći sve vreme. Nemojte da vas obeshrabri ako je testo tečno ili lepljivo, već nastavite da mešate, sve dok se krompir i jaja ne integrišu sa brašnom i stvore kompaktnu masu. Tada počnite da mesite rukama. Slobodno dodajte malo po malo brašna, ali postepeno, da na kraju procesa ne biste dobili tvrdo testo.

Kada je testo kompaktno i glatko, podelite ga na jednake loptice. Od te količine brašna i krompira mogu se razviti 4 loptice. Potom ih uvijte u providnu foliju i ostavite da odstoji pola sata u frižideru. Razvucite loptice oklagijom i secite ih na trake koje ćete potom oblikovati u valjke debljine jednog prsta. Izvajane trake celom dužinom pritiskajte viljuškom da bi se dobile njoke. Zatim ih secite na komade dužine između 1 i 2 centimetra. Vodite računa da nož sve vreme bude čist i suv kako se testo ne bi lepilo za njega, a njoke se kidale pri sečenju. Pre neko što ih spakujete u kese za zamrzavanje, njoke poslažite na poslužavnik i stavite u zamrzivač na 20 minuta da se stegnu. Ako ih odmah stavite u kese i zamrznete, slepiće se. Nakon toga, pakujte ih u kese i odložite u zamrzivač. Domaće njoke će vam tako uvek biti nadohvat ruke.

Uživajte! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)