Sremuš je samonikla vrsta iz porodice luka. Koristi se širom sveta za kulinarske i lekovite namene. U Srbiji predstavlja autohtonu vrstu. U pitanju je i lekovita i jestiva biljka, a uglavnom raste u močvarnim šumama. Legenda kaže da je sremuš toliko zdrav da je potreban čak i medvedima kada izađu iz zimskog sna kako bi pročistili organizam s obzirom na to da deluje tako što za sebe vezuje sve otrove iz krvnih sudova i uopšte iz krvi.
Srećna Republika vam zato upravo u prolećnom periodu predlaže ručak od sremuša, recimo pirinač sa tom preukusnom biljkom.
Sastojci:
- 2 veze (250 g) sremuša
- 200 g pirinča
- 400 ml vode
- 4 jajeta
- kašika maslaca
- kašika zelenih maslina
- kašika rendanog parmezana
- so i biber po ukusu
Priprema:
Pirinač očistiti, oprati i obariti u posoljenoj vodi. Pred kraj kuvanja umešati maslac i parmezan, posoliti i pobiberiti. Opran sremuš iseći što sitnije, preliti vrelom vodom, ocediti i pomešati sa skuvanim pirinčem. Masline iseckati i dodati u pirinač. Ispržiti jaja "na oko" i poslužiti uz jelo.
Uživajte!
Komentari (0)