Jela bez mesa

PIRINAČ SA SREMUŠEM I JAJIMA: Preukusan obrok koji će vas osvojiti već na prvi zalogaj!

Ovo je primer obroka koji je pravi izvor zdravlja, a i pravo je vreme za njega jer se sremuš nalazi s proleća.

06.04.2023 08:01

PIRINAČ SA SREMUŠEM I JAJIMA: Preukusan obrok koji će vas osvojiti već na prvi zalogaj!
youtube-printscreen

Sremuš je samonikla vrsta iz porodice luka. Koristi se širom sveta za kulinarske i lekovite namene. U Srbiji predstavlja autohtonu vrstu. U pitanju je i lekovita i jestiva biljka, a uglavnom raste u močvarnim šumama. Legenda kaže da je sremuš toliko zdrav da je potreban čak i medvedima kada izađu iz zimskog sna kako bi pročistili organizam s obzirom na to da deluje tako što za sebe vezuje sve otrove iz krvnih sudova i uopšte iz krvi.

Srećna Republika vam zato upravo u prolećnom periodu predlaže ručak od sremuša, recimo pirinač sa tom preukusnom biljkom.

Sastojci:

  • 2 veze (250 g) sremuša
  • 200 g pirinča
  • 400 ml vode
  • 4 jajeta
  • kašika maslaca
  • kašika zelenih maslina
  • kašika rendanog parmezana
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Pirinač očistiti, oprati i obariti u posoljenoj vodi. Pred kraj kuvanja umešati maslac i parmezan, posoliti i pobiberiti. Opran sremuš iseći što sitnije, preliti vrelom vodom, ocediti i pomešati sa skuvanim pirinčem. Masline iseckati i dodati u pirinač. Ispržiti jaja "na oko" i poslužiti uz jelo.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)