Jela bez mesa

CRVENO SOČIVO: Isprobajte nove posne ukuse i ručak koji je spreman za tren!

U ovom ukusnom jelu podjednako mogu uživati i oni koji poste i oni koji su se uželeli ukusnog obroka bez mesa.

05.03.2023 08:01

CRVENO SOČIVO: Isprobajte nove posne ukuse i ručak koji je spreman za tren!
Prntscrn/YouTube

Najčešće pitanje većine onih koji se pridržavaju Uskršnjeg posta jeste šta spremiti za ručakSrećna Republika predlaže vam crveno sočivo, a evo i zbog čega. Crveno sočivo povećava vitalnost bubrega, dobro je za srce i cirkulaciju i balansira adrenalnski sistem. Osim što sadrži obilje kvalitetnih proteina sočivo sadrži i dijetetska vlakna, folnu kiselinu, vitamin B1 i minerale. Sadrži manje vlakana od zelenog sočiva (crveno 11%, a zeleno 31%). U mnogim tradicijama veoma se poštuje kao jedna od najhranljivijih namirnica.

Sočivo je takođe jedan od najboljih biljnih izvora gvožđa i zato se preporučuje u ishrani svih ljudi, a pogotovo vegetarijanaca.

Sastojci:

  • glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • šargarepa
  • crvena paprika
  • tikvica
  • konzerva paradajz pelata
  • 150 g crvenog sočiva
  • kašika maslinovog ulja
  • kašika vegete
  • kašika slatke mlevene paprike
  • kašika kima

Priprema:

Na jednoj kašiki maslinovog ulja prodinstati sitno seckan crni luk, pa dodati sitno seckan beli luk samo na nekoliko minuta. Šargarepu oljuštiti i izrendati, pa dodati luku da se dinsta. Poklopiti, a zatim dodati sitno seckanu crvenu papriku i tikvicu sečenu na tanke kolutiće. Promešati dobro, staviti poklopac i ostaviti da se dinsta 20 minuta uz povremeno mešanje. Ključ uspeha ovog jela je u dugom distanju da se svi ukusi povežu.

Nakon toga dodati celu konzervu paradajz pelata i začiniti. Dodati kašiku vegete, slatke mlevene paprike i kima. Poklopiti i ostaviti da se kuva 10 minuta.

Potom dodati 150 g crvenog sočiva i dva puta vode, dakle 300 ml i ostaviti da se sve kuva još 20 minuta. Posle toga skinuti sa šporeta i pustiti da malo "odmori" i to oko desetak minuta.

Uživajte! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)