Najčešće pitanje većine onih koji se pridržavaju Uskršnjeg posta jeste šta spremiti za ručak. Srećna Republika predlaže vam crveno sočivo, a evo i zbog čega. Crveno sočivo povećava vitalnost bubrega, dobro je za srce i cirkulaciju i balansira adrenalnski sistem. Osim što sadrži obilje kvalitetnih proteina sočivo sadrži i dijetetska vlakna, folnu kiselinu, vitamin B1 i minerale. Sadrži manje vlakana od zelenog sočiva (crveno 11%, a zeleno 31%). U mnogim tradicijama veoma se poštuje kao jedna od najhranljivijih namirnica.
Sočivo je takođe jedan od najboljih biljnih izvora gvožđa i zato se preporučuje u ishrani svih ljudi, a pogotovo vegetarijanaca.
Sastojci:
- glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- šargarepa
- crvena paprika
- tikvica
- konzerva paradajz pelata
- 150 g crvenog sočiva
- kašika maslinovog ulja
- kašika vegete
- kašika slatke mlevene paprike
- kašika kima
Priprema:
Na jednoj kašiki maslinovog ulja prodinstati sitno seckan crni luk, pa dodati sitno seckan beli luk samo na nekoliko minuta. Šargarepu oljuštiti i izrendati, pa dodati luku da se dinsta. Poklopiti, a zatim dodati sitno seckanu crvenu papriku i tikvicu sečenu na tanke kolutiće. Promešati dobro, staviti poklopac i ostaviti da se dinsta 20 minuta uz povremeno mešanje. Ključ uspeha ovog jela je u dugom distanju da se svi ukusi povežu.
Nakon toga dodati celu konzervu paradajz pelata i začiniti. Dodati kašiku vegete, slatke mlevene paprike i kima. Poklopiti i ostaviti da se kuva 10 minuta.
Potom dodati 150 g crvenog sočiva i dva puta vode, dakle 300 ml i ostaviti da se sve kuva još 20 minuta. Posle toga skinuti sa šporeta i pustiti da malo "odmori" i to oko desetak minuta.
Uživajte!
Komentari (0)