Škembići ili goveđi želudac je jelo koje je veoma traženo po kafanama, pogotovo među strarijom populacijom. Možda sam naziv nije preterano privlačan, ali ukoliko se spremi na pravilan način, ovo jelo vam može biti veoma ukusno i zameniti goveđe meso za paprikaš. Škembiće pojedini ljudi obožavaju, dok se drugi ne usuđuju da ih probaju, a ono je zapravo pravi delikates. Srećna Republika vam predlaže da isprobate originalan kafanski recept za pripremu škembića.
Sastojci:
- kg junećih škembića
- polovina glavice celera srednje veličine
- kašika začina
- vezica zeleni/ peršuna
- 4 čena belog luka
- 2 lovorova lista
- 5 glavica crnog luka
- 50 g soka od paradajza/ paradajz pirea
- 100 g slanine
- kašika masti
- 4 kašičice brašna
- kašičica slatke mlevene paprike
Priprema:
Škembiće očistite i operite, a potom stavite u lonac i nalijte vodom. Dodajte seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i dva čena belog luka, jedan lovorov list i biber u zrnu. Sve ostavite da se kuva oko četiri i po sata. Kuvane škembiće ohladite i isecite na šire trake.
U šerpi zagrejte mast, pa dodajte sitno seckane četiri glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list. Ubacite sitno seckanu slaninu, pa sve propržite zajedno pet minuta. Zatim sipajte brašno i neprestano mešajte dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodajte preostali sitno seckani beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire. Sipajte litar i po vode i dodajte škembiće, pa ih kuvajte još 20 minuta.
Pred kraj kuvanja začinite po ukusu.
Komentari (0)