Jela sa mesom

4 SAVRŠENA RECEPTA ZA NAJUKUSNIJE SLANE ROLATE: Idealni za doručak, užinu ili kad vam dođu gosti

Ne čekajte ketering, naučite da spremate slane rolate, brzo i lako!

27.01.2023 08:01

4 SAVRŠENA RECEPTA ZA NAJUKUSNIJE SLANE ROLATE: Idealni za doručak, užinu ili kad vam dođu gosti
shutterstock.com

U periodu posle praznika idealno je vreme da pripremite neko jelo koje može mati višestruku svrhu. Ukoliko želite lagan doručak, predjelo za ručak, dodatak u vidu priloga ili planirate da poslužite goste, Srećna Republika vam predlaže slani rolat. Ne morate da jurite ketering, naučite da ukusne zalogajčiće pripremate i sami. Mi vam predlažemo 4 rolata, kod kojih su svi sastojci isti.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 1/2 kašičice soli
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike mleka
  • 5 kašika brašna
  • u žuti ne ide ništa, tako se peče
  • u crveni (nazovite ga drugi) idu još 2 kašike crvene paprike, smanje se kašike brašna na 4 ili se doda 2-3 kašika ajvara
  • u tačkasti (nazovimo ga treći) se dodaju 2 kašike mlevenog maka
  • u zeleni (četvrti) se dodaje 200g obarenog, oceđenog i iseckanog spanaća (spanać se 3 minuta kuva u ključaloj vodi, pa se skloni, ocedi i nasecka )
  • suvi vrat ili šunka po želji

Sastojci za fil:

  • kg sitnog sira
  • kantica kisele pavlake ili 700 g, ona čvršća od 20% mlečne masti
  • kašičica soli
  • kiseli krastavčići po želji

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni. Ulupati belanca sa solju, dodati žumanca i umutiti, da bude penasto kao za tortu. Dodati ulje uz mućenje, pa mleko. Kada to sve umutite dodati brašno za žuti rolat i tako peći.

Premazati veliki pleh uljem, staviti papir za pečenje, istresti smesu i staviti da se peče oko 15 minuta, zavisno od rerne. Pazite da ne prepečete ili pesušite koru jer će onda pucati i neće se lepo uvijati. Kora mora da ostane mekana i vazdušasta. Pečenu koru uviti zajedno s papirom, pa u krpu, nije potrebno da bude mokra, samo da drži malo rolat.

Isti postupak je sa ostalim rolatima, priprema osnovnog dela testa i na kraju u jedan dodate papriku, u drugi mak i u treći spanać. Svaki pečete 15 minuta i uvijete papirom da se tako hladi.

Za fil se umute svi sastojci i podeli se na dva dela.

U drugi deo dodate 4 kuvana jaja i 6 kiselih krastavčića, promešate.

Sa prvom smesom mažete pola na crveni, a pola na žuti rolat.

Na žuti rolat slažete listove praške šunke (6 komada ), a na crveni slažete kolutove suvog vrata (7 do 8 komada).

Na tačkasti mažete pola druge smese, pa na jedan slažete prašku šunku, a na drugi kolutove dimljenog vrata. Naravno, ne morate praviti takav fil ili slagati šunku ili vrat, možete po svojoj volji stavljati ono što volite.

Uvijete sve rolate, poslažete na tacnu i stavite u frižider.

Sečete tek posle nekoliko sati, kada se sve ohladi i stegne.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)