Jela sa mesom

SVINJSKA KOLENICA U SOSU OD PIVA: Započnite godinu slasnom porodičnom trpezom(FOTO)

Srećna Republika donosi vam recept za kolenicu uz dodatak sa kojim će novogodišnji porodični ručak imati specijalnu aromu.

01.01.2023 08:00

SVINJSKA KOLENICA U SOSU OD PIVA: Započnite godinu slasnom porodičnom trpezom(FOTO)
Shutterstock

Praznici su i dalje pred nama, a dan posle dočeka Nove godine savet je da pripremite malo neuobičajenu, a opet tradicionalnu trpezu. Mališani podjednako, kao i rodbina koja vam dolazi u posete, uživaju u mesu, pa je svinjska kolenica jedan od glavnih izbora. Srećna Republika vam otkriva recept po kome će upravo ova godina imati specifičan šmek i razlikovati se od drugih. Kako biste isprobali neke novitete u prazničnom duhu predstavljamo vam način za pripremu kolenice i to u sosu od piva.

Sastojci:

  • kg svinjske kolenice
  • 1/2 l piva po izboru
  • celer
  • 2 šargarepe
  • peršun
  • 4-5 glavica crvenog luka
  • 2-3 lista lovora
  • kašika bibera u zrnu
  • kašičica kima u zrnu
  • kašika brašna
  • 2-3 kašike jabukovog sirćeta
  • so, mleveni biber po volji

Priprema:

Po receptu kolenice bi trebalo da se peku najmanje 2 sata na 160-180°C, na rešetki u tepsiji u kojoj je pivo i povrće sa začinima, sve pokriveno folijom. 

Kolenicu prvo dobro posolite i utrljajte mleveni biber. Zamotajte je u foliju ili zatvorite u posudu, ostavite je da prenoći u frižideru. Sutradan, očistite i iseckajte sveže povrće i stavite u dublju tepsiju pa sipajte pivo. Rernu zagrejte na 200-220°C. Sve umotajte u foliju i pecite najmanje sat pokriveno. Nakon toga, skinite foliju, proverite koliko je meso mekano, ako je potrebno vratite još da se peče pod folijom. Tek kada meso omekša, skinite foliju, povećajte temperaturu rerne na 220-250°C, pa ocedite sok sa povrćem. Kolenicu premažite sirćetom i vratite je u rernu dok koža ne postane reš pečena.

Od soka od pečenja mesa i povrća koji ste ocedili iz tepsije, pripremite sos. Pivo i povrće koje je ostalo od kuvanja kolenice propasirajte kroz cetku.

U šerpi na malo ulja propržite kašiku brašna i postepeno dodajte tečnost od kuvanja dok se ne ukuva ređi sos.

Servirajte uz krompir kao prilog.

Uživajte u praznicima!

BONUS  VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari. (0)