Jela sa mesom

NJENO KRALJEVSKO VISOČANSTVO, SARMA! Starinski recept naših baka, svi pričaju o jednom tajnom sastojku

Nijedna proslava bez nje ne može da prođe, a mi vam donosimo poseban recept za to tradicionalno jelo.

30.12.2022 08:01

NJENO KRALJEVSKO VISOČANSTVO, SARMA! Starinski recept naših baka, svi pričaju o jednom tajnom sastojku
shutterstock.com

Mnogi se slažu da nema tog slavlja, svečanosti ili proslave koja može da prođe bez jednog od omiljenih jela maltene svih Srba. Nešto po čemu nas prepoznaju u svetu i što budi nostalgiju jeste upravo jedno od tradicionalnih srpkih jela, a to su sarme. Neretko ih više volimo od slatkiša, pečenja ili bilo čega drugog što se nađe na bogatoj prazničnoj trpezi.

Srećna republika vam donosi starinski recept za ovo jelo koje se po njemu sprema sa mašću, što mu daje poseban šmek i, prema rečima kuvara, predstavlja zaista tajni sastojak.  

Sastojci:

  • 500 g svinjskog mesa
  • 250 g goveđeg mesa
  • 200 g suvih svinjskih rebara
  • 150 g suve slanine
  • 150 g svinjske masti
  • 50 g pirinča
  • 2 kg kiselog kupusa
  • 2 lista lorbera
  • jaje
  • kašika brašna
  • glavica crnog luka
  • kašičica aleve paprike
  • malo bibera
  • so

Priprema:

Sa manjih glavica kiselog kupusa skidati jedan po jedan list, nožem odseći deblja rebra sa njih i dobro ih oprati u hladnoj vodi.

U šerpu staviti 100g masti koja će sarmi dati poseban ukus (mnogo drugačiji nego ulje), mleveno meso i iseckan luk, pa malo propržiti. Dodati pirinač, malo mlevenog bibera, jedno jaje i soli po ukusu, pa sve dobro izmešati. U veću šerpu poređati na dno nekoliko listova kupusa. List kupusa uzimati jedan po jedan, na svaki stavljati po jednu kašiku nadeva od mesa i zavijati listove u male čvrste valjke. Krajeve kupusa dobro uvući, da ne bi nadev ispadao za vreme kuvanja.

Sarme ređati u šerpu, jednu pored druge, u nekoliko redova. Suvo meso i slaninu oprati u vreloj vodi, iseći na parčad, pa staviti između redova sarmi. Dodati 5-6 zrna bibera i 2 lista lorbera. Preliti sarmu hladnom vodom i kuvati na tihoj vatri oko 3-4 sata. U tiganju napraviti zapršku od 50g masti, kašike brašna i jedne kašičice aleve paprike, preliti njome sarmu, poklopiti šerpu i ostaviti da vri još oko pola sata.

Preporuka je da umesto hleba uz sarmu poslužite proju ili projanicu.

Uživajte!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)