Jela bez mesa

STARINSKI RECEPT ZA POSNU POGAČU: Ukusnija od svakog hleba, a kad na nju nešto namažete, ostaćete bez reči

Srećna Republika donosi vam recept za posnu pogaču koja će vam upotpuniti svaki zalogaj.

15.12.2022 08:01

STARINSKI RECEPT ZA POSNU POGAČU: Ukusnija od svakog hleba, a kad na nju nešto namažete, ostaćete bez reči
YouTube/printscreen

Vreme je posta, pa tako možete da se opredelite da umesto hleba umesite pogaču koja može biti, takođe, posna. Nije potrebno neko specijalno umeće za nju, pa samo pratite naš recept i nećete omanuti. Bilo koji prilog namazan na parčiće domaće pogače neuporedivo će biti ukusniji nego preko običnog hleba, a ukoliko postite, možete da se opredelite i za posnu varijantu koju vam mi predlažemo.

Sastojci:

  • 40 g svežeg kvasca ili 10 g suvog kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 400 ml mlake vode
  • 100 ml ulja
  • oko 800 g brašna
  • 1,5 kašičica soli

Priprema:

Pomešajte kvasac, šećer i kašiku brašna sa malo mlake vode. Ostavite da kvasac nadođe. Dodajte ostatak vode i ulje. Promešajte, pa dodajte preostalo brašno. Umesite glatko testo, pa pokrijte i ostavite da naraste. Premesite i podelite na dva dela. Od jednog dela napravite loptu i stavite u tepsiju koju ste obložili pek-papirom. Od drugog dela testa napravite pletenice. Podelite testo na pet delova. Od dva veća komada testa napravite veliku pletenicu da bude obruč oko pogače. Drugu pletenicu ispletite od tri testa. Nju podelite na dva dela i stavite preko pogače, unakrst.

Uključite rernu na 200°C, taman da pogača malo naraste. Pre pečenja je premažite sa malo ulja da ne popuca i da ima lepšu boju. Pecite oko sat vremena. Ohlađenu pogaču premažite sa malo ulja.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)