Juneći gulaš je idealan ručak. Možete ga pripremati na slavama pre pečenja, kao međujelo, idealan je nedeljni ručak, a mališani ga zbog mesa prosto obožavaju. Kao dodatak pravi izbir je kromir i to bilo u vidu celog krompira ili pirea, dok i makarone mogu da dođu u obzir. Za slavsku trpezu, umesto tradicionalne sarme, gostima poslužite ovo jelo i pozitivne reakcije neće izostati.
Srećna Republika vam donosi recept uz koji će vam gulaš od junećeg mesa biti provereno dobar.
Sastojci:
- 800 g junećeg mesa (but ili plećka)
- 3 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- veći čen belog luka
- kašika suvog biljnog začina
- kašičica mlevene slatke paprike
- malo soli
- malo bibera
- malo seckanog peršuna
- puna kašika brašna
Priprema:
Ulje dobro ugrejati i propržiti luk da blago porumeni. Dodati meso i dobro ga ispržiti, da ne bude crveno ni sa jedne strane. Naliti vodom da ogrezne, dakle da pokrije sve sastojke. Potom dodati šargarepu, malo posoliti, staviti lovorov list, suvi začin i biber.
Smanjiti vatru na šporetu i ostaviti da se lagano krčka dok meso ne bude skoro mekano. Povremeno promešati. Po potrebi dodati još malo vode. U činiju staviti alevu papriku i brašno. Sve sastojke razmutiti sa malo hladne vode, da ne bude grudvica. Dodati u šerpu sa mesom i promešati. Zatim dodati rendani beli luk i seckani pešun. Ostaviti da se sve lagano krčka još oko 10 minuta, povremeno promešati. Ako je pregusto, dodati malo tople vode.
Služiti uz makarone ili pire krompir.
Prijatno!
Komentari (0)