Jela sa mesom

ZAŠTO BISTE ZA SLAVU UVEK MORALI DA PRAVITE SARMU? Umesto nje ovo jelo će raspametiti vaše goste!

Uz recept Srećne Republike dobićete savršeni juneći glaš koji će oduševiti goste za vašom slavskom trpezom.

13.11.2022 07:00

ZAŠTO BISTE ZA SLAVU UVEK MORALI DA PRAVITE SARMU? Umesto nje ovo jelo će raspametiti vaše goste!
shutterstock.com

Juneći gulaš je idealan ručak. Možete ga pripremati na slavama pre pečenja, kao međujelo, idealan je nedeljni ručak, a mališani ga zbog mesa prosto obožavaju. Kao dodatak pravi izbir je kromir i to bilo u vidu celog krompira ili pirea, dok i makarone mogu da dođu u obzir.  Za slavsku trpezu, umesto tradicionalne sarme, gostima poslužite ovo jelo i pozitivne reakcije neće izostati. 

Srećna Republika vam donosi recept uz koji će vam gulaš od junećeg mesa biti provereno dobar.

Sastojci:

  • 800 g junećeg mesa (but ili plećka)
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • veći čen belog luka
  • kašika suvog biljnog začina
  • kašičica mlevene slatke paprike
  • malo soli
  • malo bibera
  • malo seckanog peršuna
  • puna kašika brašna

Priprema:

Ulje dobro ugrejati i propržiti luk da blago porumeni. Dodati meso i dobro ga ispržiti, da ne bude crveno ni sa jedne strane. Naliti vodom da ogrezne, dakle da pokrije sve sastojke. Potom dodati šargarepu, malo posoliti, staviti lovorov list, suvi začin i biber.

Smanjiti vatru na šporetu i ostaviti da se lagano krčka dok meso ne bude skoro mekano. Povremeno promešati. Po potrebi dodati još malo vode. U činiju staviti alevu papriku i brašno. Sve sastojke razmutiti sa malo hladne vode, da ne bude grudvica. Dodati u šerpu sa mesom i promešati. Zatim dodati rendani beli luk i seckani pešun. Ostaviti da se sve lagano krčka još oko 10 minuta, povremeno promešati. Ako je pregusto, dodati malo tople vode. 

Služiti uz makarone ili pire krompir. 

Prijatno!

Bonus video:

Komentari (0)