Verovatno poznajete malo ljudi koji ne vole makar jedno jelo od krompira, budući da je u pitanju namirnica za koju se slobodno može reći da je jedna od najupotrebljivanijih na našim prostorima. U pitanju je povrće od kog se mogu pripremati ukusna predjela i salate, ali i čorbe i glavna jela. Ukoliko vam nedostaje ideja šta biste mogli da pripremite za ručak ili večeru, a što ćete učiniti nikad brže i lakše, mi vam donosimo recept za najhrskaviji krompir koji će sigurno ostaviti bez reči sve članove vaše porodice.
Kako se kaže u snimku ovog recepta, dovoljno vam je samo dva krompira i već imate spreman obrok. A evo o čemu je reč.
Sastojci:
- dva veća krompira
- so i biber
- mlevena, crvena paprika
- 2 supene kašike parmezana
- 10-12 kafenih kašičica krompirovog skroba
- kafena kašičica peršuna
- maslinovo ulje
- 100 grama rendane mocarele
Priprema:
Oljuštiti i dobro oprati krompir, a zatim ga iseći na "fine", ravnomerne kolutove. Njih ponovo dobro isperite u činiji čiste vode, a zatim i dobro ocedite. Krompir posolite i pobiberite po ukusu, a zatim mu dodajte i parmezan i mlevenu papriku. Na kraju dodajte 10-12 kafenih kašičica krompirovog skroba i kašičicu peršuna. Sve lepo izmešati. Ostaviti da odstoji 5-7 minuta kako bi se iz krompira ocedila sva voda i još jednom dobro sve izmešati. Sipati malo maslinovog ulja na hladan tiganj, a zatim krugove krompira ređati tako da jedan ide malo preko prethodnog i sve tako ukrug. Iskoristite polovinu krompira.
Uključiti na temperaturu srednje jačine, a kad čujete da je ulje počelo da "cvrči", poklopite tiganj i potpuno smanjite toplotu ringle. Na svakih 5-7 munuta sa poklopca tiganja ubrusom ukloniti ostatke pare kako bi krompir ostao hrskav, a zatim ga vratiti na tiganj. Postupak ponavljati sve dok krompir ne bude gotov. (Proverite čačkalicom). Kada je mekan okrenite "palačinku" od krompira da se dopeče i sa druge strane 2-3 minuta. Izvadite jelo na deblji ubrus da se ocedi.
Postupak ponoviti s preostalim krompirom, a kada je upržen po njemu pospite 100 grama mocarele. Prvobitno isprženu "palačinku" od krompira vratite u tiganj preko mocarele i ostavite da se prži na tihoj vatri dok se mocarela ne istopi. Po potrebi okrenite "palačinku".
Uživajte!
Komentari (0)