Jela sa mesom

NAJUKUSNIJE POSNE SARMICE OD ZELJA PO RECEPTU S JUGA: Idealan ručak u prolećnim danima!

One mogu biti i posne i mrsne, a ono što je sigurno jeste da su jedan od najzdravijih obroka koje možete okusiti ovih dana.

bySrećna Republika

02.04.2023 08:01

NAJUKUSNIJE POSNE SARMICE OD ZELJA PO RECEPTU S JUGA: Idealan ručak u prolećnim danima!
shutterstock.com

Proleće je godišnje doba koje treba iskoristiti što više kada je u pitanju obilje zdravog povrća koje se u ovo doba godine vraća na pijačne tezge na velika vrata. Među njima je svakako i zelje, jedna od najzdravijih namirnica koja se ujedno može spremiti tako da bude ukusna svim članovima porodice. 

Srećna Republika vam donosi predlog kako da od zelja napravite najukusnije sarmice, koje mogu biti i posne i mrsne, a koje su, prema tradiciji pojedinih krajeva u Srbiji, obavezne na Vaskršnjoj trpezi. Evo kako se sarmice od zelja spremaju po receptu iz južnih krajeva naše zemlje i to bez mesa. 

Sastojci: 

  • 20 listova zelja (mogu da se koriste i listovi vinove loze)
  • 500 g luka
  • 10 kašika pirinča
  • so
  • aleva paprika
  • biber
  • ulje

Priprema: 

Listovima zelja stanjiti žilu i ako su preveliki iseći ih na pola. Ostaviti ih u toploj vodi da omekšaju dok se ne spremi fil. Fil ispržiti na ulju tako što najpre treba propržiti sitno seckani luk, a zatim mu, kad porumeni, dodati pirinač i začine. Pržiti još malo povremeno mešajući.

Jednu kašiku fila staviti na sredinu lista, preklopiti levu i desnu stranu pa motati od drške ka vrhu, tako da sarmice budu veličine do 5-6 cm. Poređati ih u zemljani sud, usuti vodu da ih prelije i peći u rerni jedan sat na 200 stepeni. 

Uživajte!

Napomena: Filu se mogu dodati i komadići seckane šargarepe i praziluka, a ukoliko želite da budu mrsne luku najpre dodajte meso da se proprži, a zatim i svo ostalo povrće. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)