Tetka Saveta

KOLIKO DUGO DRŽITE PILETINU U ZAMRZIVAČU? Ovaj podatak će vas zaprepastiti, evo šta joj se dešava već posle dva meseca, stručnjaci apeluju: Ne igrajte se!

Iako mnogi misle kako meso može zauvek da stoji zamrznuto, nije baš tako i sa tim treba biti veoma oprezan.

bySrećna republika

26.03.2023 16:01

KOLIKO DUGO DRŽITE PILETINU U ZAMRZIVAČU? Ovaj podatak će vas zaprepastiti, evo šta joj se dešava već posle dva meseca, stručnjaci apeluju: Ne igrajte se!
shutterstock.com

Možda se čini da neka hrana može u zamrzivaču da traje večno, međutim, naravno da sve ima svoj rok trajanja i stručnjaci tvrde da sa zamrzavanjem treba biti posebno pažljiv i da se nikako ne treba igrati. Prema stručnjacima američkog Ministarstva zdravlja FoodSafety.gov, komade piletine (tj. batake, krilca, prsa) možete čuvati u zamrzivaču do otprilike devet meseci, dok celo pile može stajati u njemu i do godinu dana.

- Ipak, obično za nekih dva meseca vidimo promene u teksturi i ukusu piletine - primećuje glavni kuvar Agnes Restaurant&Cheesery, Tomas Tilaka Kalb.

Prema njegovim rečima, tehnički gledano, sirova piletina, ako je pravilno umotana i pravilno skladištena, čuva se gotovo neograničeno dugo.

- Ali nikada ništa ne želite da zamrznete na duže od dva meseca. Nakon toga, primetićete veliku degradaciju ukusa i teksture - ponovio je Kalb. 

Pixabay.com

Batake ne bi trebalo čuvati duže od 9 meseci u zamrzivaču, složili su se stručnjaci 

S njim se slaže i prehrambeni naučnik i autor knjige 150 odgovora na pitanja o hrani, dr. Brajan Kvok Le.

- Sve dok piletina nije kontaminirana i s njom se ispravno rukovalo pre zamrzavanja, neograničeno je dugo sigurna za jelo nakon smrzavanja - naglasio je on, međutim, takođe i napomenuo da će smrznuta živina u zamrzivaču na vrhuncu svoje svežine biti tokom prva dva do tri meseca.

Kako zamrzavati piletinu i održavati je svežom?

Profesionalni kuvar Kalb napominje da se treba zamrzavati samo sveže meso

- Zamrzavajte samo sveže meso, ali treba imati na umu da se zamrzavanjem nikad neće sprečiti rast štetnih bakterija - savetuje Kalb.

Kako je dodao, treba paziti da se piletina čvrsto zamota i stavi u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu. S tim se složila i Megi Turanski, voditeljka No Frills Kitchen. 

- Kada zamrzavam piletinu prvo je čvrsto zamotam u plastičnu foliju. Nakon toga stavim sloj aluminijske folije kako bih sprečila opekotine u zamrzivaču. Onda meso volim da stavim u kesicu za zamrzavanje koja se može opet zatvoriti i proverim da li je uklonjen sav vazduh pre nego što je označim i stavim datum - objasnila je Turanski.

Pixabay.com

Treba zamrzavati samo sveže meso 

Kako možete znati da li smrznuto meso dobro?

Kuvar Kalb tvrdi da se kao i kod svake provere mesa, svako mora osloniti na svoja čula.

- Dobro pregledajte proizvod i uverite se da nije promenio boju, a zatim pomirišite nakon što se odmrzne. Ako nema zabrinjavajućih aroma, nastavite da ga pipati kako biste bili sigurni da nijedan rub nije čvrst ili osušen zbog "spaljenosti" u zamrzivaču - naveo je on. 

Nakon odmrzavanja, ako piletina izgleda i miriše normalno, verovatno je sigurna za jelo.

- Međutim, ako odmrznuta piletina izgleda ili miriše sumnjivo, najbolje je da je bacite - naglasila je Džesika Randava, glavna kuvarica i vlasnica The Forked Spoon.  

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)