Možda se čini da neka hrana može u zamrzivaču da traje večno, međutim, naravno da sve ima svoj rok trajanja i stručnjaci tvrde da sa zamrzavanjem treba biti posebno pažljiv i da se nikako ne treba igrati. Prema stručnjacima američkog Ministarstva zdravlja FoodSafety.gov, komade piletine (tj. batake, krilca, prsa) možete čuvati u zamrzivaču do otprilike devet meseci, dok celo pile može stajati u njemu i do godinu dana.
- Ipak, obično za nekih dva meseca vidimo promene u teksturi i ukusu piletine - primećuje glavni kuvar Agnes Restaurant&Cheesery, Tomas Tilaka Kalb.
Prema njegovim rečima, tehnički gledano, sirova piletina, ako je pravilno umotana i pravilno skladištena, čuva se gotovo neograničeno dugo.
- Ali nikada ništa ne želite da zamrznete na duže od dva meseca. Nakon toga, primetićete veliku degradaciju ukusa i teksture - ponovio je Kalb.
S njim se slaže i prehrambeni naučnik i autor knjige 150 odgovora na pitanja o hrani, dr. Brajan Kvok Le.
- Sve dok piletina nije kontaminirana i s njom se ispravno rukovalo pre zamrzavanja, neograničeno je dugo sigurna za jelo nakon smrzavanja - naglasio je on, međutim, takođe i napomenuo da će smrznuta živina u zamrzivaču na vrhuncu svoje svežine biti tokom prva dva do tri meseca.
Kako zamrzavati piletinu i održavati je svežom?
Profesionalni kuvar Kalb napominje da se treba zamrzavati samo sveže meso.
- Zamrzavajte samo sveže meso, ali treba imati na umu da se zamrzavanjem nikad neće sprečiti rast štetnih bakterija - savetuje Kalb.
Kako je dodao, treba paziti da se piletina čvrsto zamota i stavi u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu. S tim se složila i Megi Turanski, voditeljka No Frills Kitchen.
- Kada zamrzavam piletinu prvo je čvrsto zamotam u plastičnu foliju. Nakon toga stavim sloj aluminijske folije kako bih sprečila opekotine u zamrzivaču. Onda meso volim da stavim u kesicu za zamrzavanje koja se može opet zatvoriti i proverim da li je uklonjen sav vazduh pre nego što je označim i stavim datum - objasnila je Turanski.
Kako možete znati da li smrznuto meso dobro?
Kuvar Kalb tvrdi da se kao i kod svake provere mesa, svako mora osloniti na svoja čula.
- Dobro pregledajte proizvod i uverite se da nije promenio boju, a zatim pomirišite nakon što se odmrzne. Ako nema zabrinjavajućih aroma, nastavite da ga pipati kako biste bili sigurni da nijedan rub nije čvrst ili osušen zbog "spaljenosti" u zamrzivaču - naveo je on.
Nakon odmrzavanja, ako piletina izgleda i miriše normalno, verovatno je sigurna za jelo.
- Međutim, ako odmrznuta piletina izgleda ili miriše sumnjivo, najbolje je da je bacite - naglasila je Džesika Randava, glavna kuvarica i vlasnica The Forked Spoon.
Komentari (0)