Jagnjeća kapama je prolećno jelo. Neki kažu da je to jedino izvorno srpsko jelo, da je nastalo na teritoriji Kosova i Metohije, a drugi da su Turci preuzeli to jelo od nas. Najlepše je od jagnjetine, mada ga neki prave od drugih vrsta mesa, čak i od piletine. Zbog obilja zeleniša koje se koristi za pripremu kapame, kaže se da je to prava vitaminska bomba. Servira se uz ovčije kiselo mleko, mada sasvim lepo paše i uz kravlje, kao i uz parče dobrog rustičnog hleba.
Srećna Republika vam dosnosi recept za jagnjeću kapamu po tradicionalnom receptu.
Sastojci:
- 1 kg jagnjećeg mesa
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- nekoliko veza mladog crnog luka
- 1 kg spanaća ili zelja
- so, aleva paprika
- ulje
Priprema:
Meso iseći na komade, posoliti, uvaljati u brašno i ispržiti na vrelom ulju. Dodati sitno seckan crni i beli luk, mladi crni luk sa perima i sve zajedno kratko propržiti. Naliti malo tople vode, poklopiti i kuvati na tihoj vatri pola sata.
Spanać kratko obariti, ocediti i sitno iseckati, pa dodati mesu i luku. Umešati i jednu kašiku brašna, kašičicu aleve paprike, pa ostaviti da se ukrčka još petnaestak minuta.
Služiti sa ovčijim kiselim mlekom.
Komentari (0)