Nova naučna istraživanja o hrani koju svakodnevno konzumiramo dala su upozoravajuće podatke naučnicima. Naime, hemijski dodaci koji se nalaze u većini suhomesnatih proizvoda povezuju se povećanim rizikom od raka creva i dijabetesom tipa 2.
Sugestija vodećih naučnika, poslanika i kolega koji pozivaju ministre da zaustave njegovu upotrebu zbog zabrinjavajućih, rastućih istraživanja sve je glasnija. Da li bi nitrite,hemijske dodatke u većini suhomesnatih proizvoda kao što su šunka, slanina i kobasice trebalo zabraniti zbog povezanosti sa dijabetesom tipa 2 i rakom creva?
Koristeći se kao konzervans, na primer, možete videti imena kao što su E249, E250 i E251 na listama sastojaka — hemikalije koje takođe daju mesu karakterističnu ružičastu boju i smatra se da produžavaju njihov rok trajanja. Proizvođači čak tvrde da nitriti čuvaju meso od bakterija koje izazivaju trovanje hranom.
Pa ipak, dokazi koje su otkrili vodeći naučnici sugerišu da oni značajno povećavaju stopu ozbiljnih bolesti, takođe, možda ne pomažu u prevenciji trovanja hranom, kao što sugerišu proizvođači.
Nova studija Svetskog fonda za istraživanje raka (VCRF) zaključila je da dve trećine Britanaca svakodnevno konzumira prerađeno meso koje sadrži nitrite - ali oko 60 odsto nije svesno da bi to moglo značajno povećati rizik od raka creva.
Iz VCRF poručuju da njihova analiza naučnog istraživanja pokazuje da je redovno konzumiranje prerađenog mesa koje sadrži nitrite povezano sa do jednog od šest slučajeva raka creva kod muškaraca, a jedan od deset slučajeva kod žena.
Rak creva je četvrti najčešći oblik raka u Britaniji, sa više od 40.000 novih slučajeva dijagnostikovanih svake godine: 40 odsto pacijenata umre u roku od pet godina od postavljanja dijagnoze,piše Dejli Mejl.
VCRF tvrdi da novo istraživanje koje je sproveo ukazuje na slaninu kao glavnog krivca u ishrani za izazivanje raka creva jer je to naše najpopularnije prerađeno meso, a dve trećine britanskih mesojeda ga redovno konzumira.
(Procenjuje se da 90 odsto slanine koja se prodaje u supermarketima u Velikoj Britaniji sadrži nitrite.)
Dr Helen Kroker, vođa istraživanja u VCRF-u, rekla je u saopštenju za javnost:
- Više od polovine slučajeva moglo bi da se spreči. Naša analiza globalnih istraživanja pokazuje da će redovno konzumiranje čak i veoma malih količina slanine značajno povećati rizik od raka creva kod ljudi - objašnjava Kroker.
Globalno, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) krivi nitrite u prerađenom mesu za izazivanje 32.000 slučajeva raka creva svake godine. Druge studije su takođe povezale nitrite sa rakom dojke i prostate.
Ranije ove godine francuski istraživači su u časopisu PLoS Medicine izložili još jedan ozbiljan zdravstveni rizik od nitrita u proizvodima od kuvanog mesa.
U januaru je tim koji je predvodio dr Bernard Srour, epidemiolog u Insermu, francuskom nacionalnom institutu za zdravlje i medicinska istraživanja, proučavao podatke o više od 100.000 ljudi čija su dnevna ishrana i zdravlje praćeni u poslednjih 14 godina.
Istraživači su otkrili da su oni koji su prijavili veći unos nitrita u obliku aditiva za hranu imali značajno povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Francuski istraživači su rekli da nitriti mogu poremetiti normalan metabolizam ljudi na načine koji uzrokuju da razviju dijabetes tipa 2.
- Naši rezultati pružaju novi dokaz u kontekstu trenutnih diskusija o potrebi smanjenja upotrebe nitritnih aditiva u prerađenom mesu od strane prehrambene industrije - zaključuje se u studiji.
Još jedna notorna glupost.