Odrasli

5 KRAJNJE NEOBIČNIH SIMPTOMA RAKA JAJNIKA: Ako ih primetite, odmah se obratite lekaru, jedan je posebno iznenađujuć i oseća se u leđima!

Ova opaka bolest smatra se jednom od najsmrtonosnijih budući da se najčešće otkrije u poodmakloj fazi, pa su redovni pregledi jedini način borbe protiv nje.

07.03.2023 15:54

5 KRAJNJE NEOBIČNIH SIMPTOMA RAKA JAJNIKA: Ako ih primetite, odmah se obratite lekaru, jedan je posebno iznenađujuć i oseća se u leđima!
republika, shutterstock

Rak jajnika je zloćudni tumor na tkivu jajnika. Taj najsmrtonosniji ginekološki karcinom se u 70 odsto slučajeva otkriva tek u uznapredovaloj fazi. Stručnjaci kažu da je opaka bolest posledica više udruženih faktora rizika kao što su su endokrini, genetski i faktori iz spoljašnjeg okruženja. U Srbiji se od ovog karcinoma svake godine razboli oko 800 žena. Takođe, svakog dana 3 žene obole, a jedna umre od ove bolesti.

Lekari apeluju na sve žene da redovno dolaze na ginekološke preglede. Nažalost, ne postoji skrining test, a žene ne idu redovno na ginekološke preglede, pa se rak jajnika u najvećem broju slučajeva dijagnostikuje u uznapredovaloj fazi kada je veća verovatnoća povratka bolesti. 

Srećna Republika vam prenosi 5 simptoma koji mogu da ukažu na rak jajnika već u početnoj fazi.

1. Naduti stomak

Foto: Shutterstock

Naduven stomak jasan znak da nešto nije u redu

Naduven stomak je obično  znak da imate zatvor ili da ste preterano knzumirali gaziranoa pića. Međutim, uporno nadimanje je i simptom raka jajnika koji ne treba zanemariti. Smatra se da samo jedna od pet žena zna da je nadimanje znak raka jajnika. Neke žene dobijaju vidljivi nadute stomake koji su slični veličini fudbalske lopte, a takve žene redovno slučajni prolaznici mešaju sa trudnicama.

- Nadimanje može biti i rezultat prisustva tečnosti u trbušnoj duplji. Kada se ćelije raka prošire na sluznicu abdomena one mogu da ga iritiraju i izazovu nakupljanje tečnosti. Takođe, rak može blokirati deo limfnog sistema tako da tečnost ne može da iscuri iz stomaka kao i obično - navodi se u Udruženju za ispitivanje raka jajnika u Velikoj Britaniji, a prenosi Dejli mejl.

2. Brz osećaj sitosti

Odsustvo apetita ili osećaj sitosti nakon jela može biti još jedan znak raka jajnika. Baš kao i kod nadimanja, rana sitost može biti uzrokovana tumorom ili nakupljanjem vode u organizmu. To dalje može dovesti do toga da ne osećate glad jer tečnost pritiska druge organe u stomaku. Često se javlja i osećaj mučnine i neprijatnosti ili kao da ste već siti iako uopšte niste jeli.

3. Bol u leđima

Shutterstock

Bol u leđima je takođe znak oboljenja

Bol u leđima je čest simptom raka jajnika, ali se obično pogrešno dijagnostikuje. Tumor može izazvati uporne bolove u stomaku, kukovima i karlici. Ako je bol uporan, nov je za vas i ne može da se lako pripiše drugim faktorima, trebalo bi da potražite savet od svog lekara opšte prakse. 

4. Učestalo mokrenje

Češći odlazak u toalet može biti znak infekcije. Međutim, to je takođe potencijalni simptom raka jajnika. Ipak, taj simptom raka nije šire poznat. Navodno samo jedna od 100 žena zna za to. Kada tumor raste u predelu karlice, u ovom slučaju na jajnicima, može da pritisne bešiku uzrokujući češće odlaske u toalet. Unutrašnji pritisak takođe može da blokira mokraćne cevi. Ako se to dogodi, urin ne može kompletno da izađe, što može dovesti do oticanja bubrega. Zato, ukoliko imate hitnu potrebu da mokrite ili morate češće do toaleta, trebalo bi da posetite lekara opšte prakse.

5. Neobično vaginalno krvarenje

Foto: Shutterstock

Neubičajena vaginalna krvarenja ne treba shvatati olako

Krvarenje između menstruacije, ili čak nakon menopauze, može biti znak raka jajnika. Kod većine žena, abnormalno krvarenje je znak hormonske neravnoteže, ali stručnjaci kažu da je potrebno proveriti. Jaka i nepravilna krvarenja, posebno između menstruacija, upozoravaju na tumor.

- Ako imate ove simptome, obratite se svom lekaru opšte prakse. Možda nije ništa, ali najbolje je biti siguran. To je zato što tumor na vašem jajniku može poremetiti vaš menstrualni ciklus i hormone. Mnogi tumori proizvode ženski hormon, estrogen, koji može izazvati vaginalno krvarenje, čak i ako ste već prošli kroz mezopauzu - navodi Američko udruženje za ispitivanje raka jajnika.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)