Brokoli je jedna od najzdravijih namirnica i to će vam reći svaki nutricionista. Ovo povrće je bogato antioksidansima koji štite organizam od bolesti, snižava holesterol i ima brojne benefite po ljudsko zdravlje. Isto važi i za slično povrće kao što su kelj, kupus i prokelj.
Zamislite da svakodnevno unosite sve ono što vam savetuju nutricionisti - sveže sokove, zeleniš, antioksidanse na tanjiru i u čaši. Osećate se zdravo, energično, ponosni ste na svoju disciplinu. A onda - šok. Odlazite kod lekara i saznajete da imate hipotireozu odnosno usporen rad štitne žlezde. Nemoguće, pomislili biste. Ali, upravo to se dogodilo Dženifer Berman, ženi koja je godinama verovala da je na vrhuncu svoje zdravlja, a zapravo je nesvesno sabotirala svoj organizam.
Njena ispovest otvorila je važnu temu da li može previše zdravog zapravo biti nezdravo?
- Bila sam šokirana kada mi je lekar dijagnostikovao hipotireozu. Kod kuće sam otvorila listu namirnica koje treba da izbegavam i na prvom mestu je bio brokoli i kelj. A ja sam ih godinama svakog jutra konzumirala u obliku soka ili smutija! Na listi za mene štetnih namirnica bili su karfiol, kupus sve ono što sam smatrala osnovom zdrave ishrane - rekla je Dženifer.

Shutterstock/Fischeron
Brokoli, kelj, prokelj, karfiol se smatraju među najzdravijim povrćem, ali ono što većina ne zna jeste da ovo brokoli može imati i tamnu stranu, naročito ako se konzumira u velikim količinama, sirovo i svakodnevno kao što je to radila Dženifer.
Konkretno, brokoli, kelj i slične biljke sadrže goitrogene odnosno supstance koje mogu da ometaju normalno funkcionisanje štitne žlezde, pogotovo kod osoba koje već imaju predispoziciju za hipotireozu. I upravo se to dogodilo Dženifer.
Novi šok je usledio kad je otišla kod zubara. Stomatolog je rekao Dženifer da su joj zubi u lošem stanju i da je bolje da je, verovali ili ne, jela čokoladu i pila gazirane sokove, umesto stalnih limunada i zelenih sokova. Kiselost i učestalost unosa zdravih napitaka dovela je do oštećenja gleđi, bez obzira na to što su sastojci bili prirodni.
Ova priča ne znači da treba da izbacite brokoli i kelj iz svog jelovnika, ali jeste podsetnik da ništa nije zdravo kada se konzumira u ekstremnim količinama. Nutricionisti ističu da se goitrogeni delimično deaktiviraju kuvanjem, pa je preporuka da kelj i slične biljke ne jedete sirove svakog dana.
Povrće kao što su krastavac, cvekla, celer, tikvica, šargarepa i peršun nema taj negativni efekat, pa se može slobodno konzumirati u svežem obliku bez rizika za štitnu žlezdu.
Schutterstock/Kmpzzz
Umerenost je ključ svega, upozoravaju nutricionisti.
- Normalne, razumne količine povrća nisu problematične. Osobe koje nemaju predispoziciju za probleme sa štitnom žlezdom i jedu listasto povrće nekoliko puta nedeljno ne bi trebalo da imaju negativne posledice. Ali uvek je suština u umerenosti - naglasila je Teresa Fung, profesor nutricionizma na Harvardu.
Ona je poručila da treba konzumirati zeleni smuti, ali samo s vremena na vreme, jer i najbolji saveznik zdravlja, u pogrešnim količinama, može da postane neprijatelj.
Komentari (0)