Odrasli

DOKTOR UPOZORAVA KOJE SU TRI NAJGORE VRSTE DORUČKA, A SRBI IH SMATRAJU SUPER ZDRAVIM: Treba ih izbegavati!

Vodite računa šta jedete ujutru.

03.09.2024 06:30

DOKTOR UPOZORAVA KOJE SU TRI NAJGORE VRSTE DORUČKA, A SRBI IH SMATRAJU SUPER ZDRAVIM: Treba ih izbegavati!
Shutterstock, tiktok/dr.dansullivan

Za mnoge je doručak definitivno najvažniji obrok, i zato je veoma važno šta jedemo kada započinjemo dan. Teško je i nabrojati sve teorije o doručku, i šta se smatra dobrim, a šta štetnim. Međutim, jedna od najvećih zabluda je vezana za pojam  "zdravog" doručka. 

Doktor Den Salivan koji na TikToku stalno objavljuje veoma gledane snimke, objašnjava koje tri namirnice nikada ne bi jeo za doručak.

Sok od pomorandže

Salivan navodi da je prva stvar koju treba da izbegavate sok od pomorandže. Iako se često čini da je ovaj sok zdrav izbor za početak dana, doktor upozorava da on nije najbolji izbor za doručak. 

@dr.dansullivan Worst 3 foods to start your day In this video, I explain 3 common foods people consume for breakfast and how they can be causing issues. What are the breakfast foods that make you feel the best? Comment below #naturopathicmedicine #NaturopathicDoctor #breakfast #Sugar #Protein #functionalmedicine #doctor #food #foods #bloodsugar #bloodsugarimbalance #energycrash #energy #fatigue #fruit #smoothie ♬ original sound - Dr. Dan Sullivan, ND

Kako doktor objašnjava, mane soka od pomorandže su: iako može da pruži dodatnu hidrataciju i predstavlja izvor vitamina C, ovaj sok sadrži gotovo isključivo šećer i vrlo malo vlakana. Konzumiranje soka ujutru, naročito na prazan stomak, može da prouzrokuje nagli porast šećera u krvi, a zatim brzi pad.

Druga namirnica koju treba izbegavati su žitarice, koje često sadrže velike količine prerađenih i jednostavnih ugljenih hidrata. On objašnjava da konzumacija ovih ugljenih hidrata bez dovoljno proteina ili masti može dovesti do neravnoteže šećera u krvi.

Na kraju, izbegavajte voćni smuti, iako izgleda kao zdrav izbor, takođe nije idealan za doručak. 

Salivan napominje da smuti često nema dovoljno proteina i masti, koji su potrebni za balansiranje šećera u krvi, stabilizaciju energije i poboljšanje funkcije mozga.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)