Odrasli

KOJI DEO GLAVICE JE OTROVAN, I KO NIKAKO NE SME DA JEDE KUPUS? Za ljude s ovim oboljenjima je strogo zabranjen!

Ovo povrće višestruko korisno.

01.09.2024 13:45

KOJI DEO GLAVICE JE OTROVAN, I KO NIKAKO NE SME DA JEDE KUPUS? Za ljude s ovim oboljenjima je  strogo zabranjen!
Shutterstock

Kupus spada u super namirnice i teško je nabrojate sve njegove korisne strane. Međutim, kao što važi i za svako drugo voće i povreće, i on može da bude opasan po ljude koji imaju problema sa bubrezima ili štitnom žlezdom.

Stručnjaci takođe napominju da vodite računa i koje delove glavice kupusa jedete.

Naime, da bi plod što pre sazrio, kupusu se dodaju nitrati, koji u velikim količinama mogu da budu opasni po zdravlje, kod mladog kupusa, nitrati se najviše nakupljaju u korenu i površinskim listovima, a najmanje u samoj sredini glavice.

Zato se preporučuje da nikako ne jedete koren, koji mnogi vole da grickaju kada "izdube" glavicu pre nego je polože u bure i započnu kiseljenje. Ako kuvate sladak kupus, obavezno odbacite površinske listove, velika je mogućnost da sadrže nitrate.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, "bezbedan" unos nitrata je 5 mg dnevno na kilogram telesne težine. Pa tako, za osobu koja je teška na primer 60 kg, neće biti problem ako unese 300 mg nitrata kroz hranu, što je otprilike oko 400 g svežeg kupusa (naravno, ako uklonite koren i površinske listove, količina nitrata po gramu kupusa se smanjuje).

Shutterstock

Za koga je kupus zabranjen

 

Međutim, stručnjaci napominju da nema razloga za brigu, jer nije svaka glavica kupusa "nakljukana hemijom". Jednostavno treba biti obazriv sa plodovima koji su hranjeni organskim i mineralnim đubrivima kako bi brže rasli i bili veći.

Ko ne sme da jede kupus?

Nutricionistkinja Svetlana Fus je upozorila da se osobama s kamenom u bubregu, pankreatitisom i čirom na želucu ne preporučuje da konzumiraju puno zelenog kupusa.

- Kupus sadrži purine koji dovode do stvaranja mokraćne kiseline u organizmu, što pogoršava stanje kod gihta i kamena u bubregu. Ako je potrebno da jedete namirnice bez purina, možete jesti voće, povrće, žitarice i mlečne proizvode. Кupus provocira tegobe pankreatitisa i čira na želucu - navodi ona, prenosi onlymyhealth.com.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)