Odrasli

JEDAN ZNAK UKAZIVAO JE NA TO DA DOŽIVLJAVAM INFARKT: A lekari su mislili da imam problem sa želucem i da sam anksiozna, OBRATITE PAŽNJU NA TAJ SIMPTOM!

Džesika Kon je majka dvoje dece, ali i lekar, koja uprkos tome nije prepoznala da se suočava sa potencijalno smrtonosnim oboljenjem.

22.02.2023 16:01

JEDAN ZNAK UKAZIVAO JE NA TO DA DOŽIVLJAVAM INFARKT: A lekari su mislili da imam problem sa želucem i da sam anksiozna, OBRATITE PAŽNJU NA TAJ SIMPTOM!
shutterstock.com

Mnoge osobe imaju problem sa gorušicom, a to je posebno izražano kod žena u periodu trudnoće ili posle porođaja. Termini koji se još koriste za to stanje su refluks, gastritis ili pojačana kiselina u želucu. Poznato je da se pogoršava ukoliko se piju alkohol i kafa ili konzumiraju pržena i "jaka", masna hrana. Tipični simptomi gastritisa su gorušica, mučnina, povraćanje, osećaj prepunjenosti i težine u gornjem trbuhu nakon obroka. Ukoliko se ne leči, gastritis se može iskomplikovati stvaranjem čira na sluzokoži, a bol u grudima i želucu je tipičan u oba slučaja. Upravo zbog tog stanja se život Džesike Kon (37) dodatno zakomplikovao, budući da je njegove simptome pomešala sa mnogo opasnijim oboljenjem. Ona je mama dvoje dece, od kojih jedno ima 3 godine, a drugo svega 6 meseci. 

- Budući da sam i u trudnoći patila od gastritisa, sve bolove koje sam imala u grudima sam pripisivala tome. Radim kao pedijatar, a imam dvoje dece koji su mlađa od 3 godine, tako da sam svu mučninu i bol u grudima pripisivala problemima sa kiselinom u želucu. Nju sam počela da imam nevezano za to da li jedem nešto jako ili ne. Pretpostavljam da je stres glavni krivac za sve. Međutim, jednog dana me je toliko steglo u grudima da je na kraju Hitna pomoć došla po mene - započinje priču ta žena, a prenosi Insajder.

Ona je hospitalizovana kako bi detaljnije ispitali od čega boluje. 

- Budući da sam i sama lekar u opisu mog stanja sam videla da piše da sam anksiozna. Tačno je da sam bila uzbuđena, ali to nije uzrokovalo moje stanje. Pošto su me pregledali još nisu bili sigurni o čemu se radi. Čekala sam 90 minuta kako bi ponovili EKG, budući da rezultati u početku nisu ukazivali ni na šta, sve dok mi nisu iz krvi izvadili troponin. Malo je falilo da celokupno moje stanje podvedu pod psihičku uznemirenost, do vađenja troponina - objašnjava dr Kon.

Troponini su proteini koji se nalaze u srčanom mišiću i skeletnim mišićima. Kada je srce oštećeno, iz ćelija srčanog mišića u krvotok se oslobađa troponin. Lekari mogu odrediti nivo troponina u krvi kako bi otkrili da li pacijent ima srčani udar ili ne. Taj test, takođe, može pomoći lekarima da nakon što uspostave dijagnozu mogu pravovremeno da reaguju u terapijskom smislu. Tek posle tih rezultata Džesiki je nivo proteina bio veoma povećan, što je jasno ukazivalo na to da je njeno srce oštećeno.

Shutterstock

Ljudi često gorušicu mešaju sa srčanim udarom

- Nizom analiza na kraju su došli do zaključka da sam imala srčani udar. Dijagnostikovana su mi dva poremećaja krvnih sudova: vazospazam, što je iznenadno suženje arterije, i mikrovaskularna bolest koja pogađa male krvne sudove srca. Na kraju sam morala da uzmem bolovanje u trajanju od čak 14 meseci. Promenila sam i posao, budući da nijedan posao nije vredan vašeg zdravlja. Shvatila sam da u jednom trenutku, iako mi sami ne želimo, telo nas opominje da moramo da ukočimo i počnemo da živimo mirnije kako bismo bili zdraviji - zaključuje dr Kon.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)