Odrasli

ŽENE NISU SVESNE DA JE OVO JASAN ZNAK MOGUĆEG RAKA DOJKE! Lekari upozoravaju: Proverite da li su vam grudi ovakve!

Pored porodične anamneze, gojaznosti i konzumiranja alkohola, postoji još jedan faktor rizika od pojave karcinoma dojke na koji je veoma važno obratiti pažnju.

01.02.2023 17:05

ŽENE NISU SVESNE DA JE OVO JASAN ZNAK MOGUĆEG RAKA DOJKE! Lekari upozoravaju: Proverite da li su vam grudi ovakve!
Shutterstock

Rak dojke u poslednje vreme uzima sve više maha, a u zavisnosti od 3 vrste tkiva može se pretpostaviti i koliki je rizik od pojave zloćudnih promena. Dojke su kombinacija masnog, vezivnog i žlezdanog tkiva. Svaka žena ima drugačiju strukturu grudi i smatra se da su određene strukture sklonije malignim promenama. Lekari naglašavaju da velika većina promena nisu razlog za brigu, ali postoje i one koje jesu. "Grudi gustog tkiva" odnose se na dojke koje se sastoje od više vlaknastog i žlezdanog tkiva u poređenju sa masnim tkivom i mogu se registrovati tokom mamografije. Gusto tkivo dojke predstavlja do 4 puta veći rizik za razvoj raka dojke. Međutim, nova studija je pokazala da mnoge žene nisu svesne tog rizika

Čak 1.858 žena starosti od 40 do 76 godina u periodu od 2019. do 2020. godine uključene su u istraživanje koje je objavljeno u Jama Network Openu 23. januara. Sve te žene nedavno su bile podvrgnute mamografiji, a pre toga nisu imale istoriju raka dojke u familiji. Bile su svesne da dojke gustog tkiva predstavljaju dodatni rizik kod pojave karcinoma. Ostali dobro poznati razlozi pojave karcinoma dojke su genetika, kod koje je neko u bliskoj porodici, pogotovo sa majčine strane, imao baš rak dojke, kao i prekomerna gojaznost i ispijanje više od jednog alkoholnog pića dnevno. Čak 93 odsto žena smatra da porodična istorija predstavlja najveći rizik, dok je 65 odsto žena izjavilo da je prekomerna težina veći rizik za pojavu karcinoma dojke od gustog tkiva grudi.

Foto: Shutterstock

Kontrolišite vaše grudi redovno

Od 61 žene koje su intervjuisane samo 6 njih je opisalo gusto tkivo grudi kao faktor rizika, iako je većina dama ispravno primetila da to gusto tkivo grudi može otežati čitanje mamografa. Najveći procenat žena odgovorio je da ne zna koje korake mogu da preduzmu kako bi predupredile pojavu kancera. Međutim, mamografijom je moguće ustanoviti rak u ranoj fazi i omogućiti blagovremeno lečenje.

Američko udruženje za borbu protiv raka preporučuje da žene između 45. i 54. godine rade mamografiju svake godine. Žene između 40. i 44. godine takođe imaju mogućnost da započnu rani skrining, a one koje imaju 55 i više godina mogu da pređu na mamograf svake druge godine ukoliko to žele.

pexels.com

Problem gustog tkiva grudi

- Skoro polovina svih žena koje imaju 40 i više godina, a koje se podvrgavaju mamografiji, ima gusto tkivo grudi. Gustina grudi je često nasledna, ali se može naći i kod žena koje su mlađe, koje uzimaju hormonsku terapiju ili imaju manju telesnu težinu. Dok običan mamograf ne može lepo da očita rezultat kod žena čije su grudi gustog tkiva, novija metoda koja se korsiti kod ovih žena je 3D mamograf - navodi Nacionalni institut za rak, a prenosi Indipendent.

Druge studije su pokazale da testovi snimanja poput ultrazvuka ili magnetne rezonance takođe mogu pomoći u pronalaženju nekih karcinoma dojke koji se ne mogu videti na mamografima. Preventiva je najbitnija, zato ukoliko se uoči bilo koji simptom savetuje se obavezan pregled.

pexels.com

Zakažite kontrolu kod vašeg lekara opšte prakse koji će vas uputiti dalje

BONUS VIDEO:

https://srecna.republika.rs/zdravlje/odrasli/11380/jelena-pak-endometrija-bolesti-zena-simptomi

Komentari (0)