Odrasli

ŠTA SE DESI S NAŠIM TELOM KAD NAGLO PRESTANEMO DA PIJEMO ALKOHOL MESEC DANA? Ovaj podatak će vas sigurno iznenaditi, a tek simptomi!

Možda ste preopteretili jetru konzumiranjem alkoholnih pića uoči i tokom praznika, ali razmislite dvaput da li je dobro da ga u potpunosti izbacite naglo, jer evo šta kažu stručnjaci.

10.01.2023 16:01

ŠTA SE DESI S NAŠIM TELOM KAD NAGLO PRESTANEMO DA PIJEMO ALKOHOL MESEC DANA? Ovaj podatak će vas sigurno iznenaditi, a tek simptomi!
shutterstock.com

Nova Godina Božić su vreme okupljanja i razgovora sa porodicom i bližnjima, pa ne čudi podatak da se uoči njihovog praznovanja popije i koja čašica alkohola više. Stručnjaci koji su ispitivali ceo slučaj su došli do zaključka šta se dešava sa našim telom kada naglo prestanemo da konzumiramo alkohol i to na mesec dana. Prema njihovom mišljenju, Nova godina i Božić su praznici tokom godine usled kojih dolazi do najvećeg broja prekomerne konzumacije alkohola.

- Ljudi vole da kada se sretnu sa porodicom i prijateljima, a pogotovo uoči Novogodišnjih praznika i perioda retkih neradnih dana, da popiju koju čašicu više. Rezultat svega je mamurluk, pa nije mali broj onih koji žele posle prazničnih perioda da se čitav mesec suzdržvaju od alkohola - objašnjavaju stručnjaci.

shutterstock.com

Božić je praznik kada se dobro jede, ali i pije

Prema stavu struke, da bi sav alkohol iščileo iz organizma, a koji je unet tokom praznika, potrebno je čak 4-6 nedelja. Zato ovaj period, kako se smatra, neće biti dobar za prekid konzumiranja alkohola ukoliko planirate da uživate u još po nekoj zabavi.

- Prilikom naglog konzumiranja alkohola, baš kao i tokom njegovog totalnog suzdržavanja i naglog izbacivanja iz tela, može doći do vrtoglavice, mučnine, dehidratacije, noćnog znojenja, drhatvice i nesanice, kao i anksioznosti - smatra gastroenterolog Majkl Apstajn, a prenosi portal Drink biznis.

Pixabay.com

Posle meseca slavlja i pića da li je dobro naglo prestati s konzumiranjem alkohola, zapitali su se brojni istraživači 

Najveći broj je onih koji pak žele da smanje konzumiranje alkohola tokom januara, dok svega 5 odsto želi totalno da eliminiše alkohol tokom tog meseca. Budući da se jetra navikla na alkohol, ona će biti u totalnom šoku i po prestanku njegove upotrebe, tako da je možda idealno rešenje smanjenje količine pića, dakle umerenost.

- U početku bi trebalo voditi računa da do opijanja uopšte ne dođe. S druge strane, ukoliko se čaša vina ili piva koristi uz obrok, može se desiti više koristi nego štete. Alkohol iz pića zbog istovremenog hrane neće odmah jurnuti u krvotok, tako da je bolje da, ukoliko se već konzumira, alkohol bude pre i tokom jela, nego na prazan stomak. Jetra će biti u šoku ukoliko posle dana ispijanja teških pića uoči praznika odjednom ukinete sve. Pravi odgovor jeste upravo u umerenosti - stav je struke koji je možda i najbolji savet po pitanju toga da li treba totalno i naglo prestati sa alkoholom na mesec dana. 

Pixabay

Rešenje je u umerenosti kada je u pitanju konzumiranje alkoholnih pića

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)