Tetka Saveta

PRIRODNI LEKOVI ZA MAMURLUK: Ukoliko ste popili koju čašu alkohola više, ove savete morate slediti!

Nakon vesele žurke i besane novogodišnje noći, ujutru će vas sačekati glavobolja koja parališe.

01.01.2023 11:18

PRIRODNI LEKOVI ZA MAMURLUK: Ukoliko ste popili koju čašu alkohola više, ove savete morate slediti!
pexels.com

Neki ljudi lakše podnose alkohol, a neki teže. Isto tako i mamurluk može biti i lakši i teži. To zavisi od vašeg organizma, ali i od pića koje ste konzumirali. Tokom novogodišnje noći svako od nas da sebi oduška te popije koju čašu više. Međutim, ukoliko u tome preteramo ili nam alkohol ne prija, neminovno je da će nas ujutru probuditi glavobolja i mučnina koja nam može upropastiti početak godine. Zato odmah prionite na rešenje ovog problema. 

 

Simptomi koji prate mamurluk su:

  • mučnina i povraćanje
  • glavobolja
  •  žeđ
  • umor
  • nervoza i osetljivost na svetlost i zvukove
  • nesanica
  • gubitak apetita
  • ubrzan rad srca
  • loša koncentracija i pamćenje
  • drhtavica

Ne postoji neki univerzalni lek protiv mamurluka, osim da se zaista držite tvrdnje da više nikada nećete piti. Ukoliko se desi opet, onda treba da znate koji je najbolji lek  za oporavak. Pojedine opcije su se za sada pokazale kao prilično delotvorne.

shutterstock.com

Držite vodu uvek pored vas

 

HIDRATACIJA, PUNO HIDRATACIJE

Pijte dovoljno vode kako biste povratili izgubljenu tečnost. To je najvažnija stavka koja će vam pomoći da se opet ubrzo osećate bolje. Uostalom, i telo vam traži vodu kroz osećaj žeđi pa nema razloga da ne slušate signale koje vam šalje. Ukoliko ste preterali sa pićem, dobro je da popijete vodu pre nego što legnete da spavate i da držite flašu vode pored svog kreveta.

shutterstock.com

Spavajte u zatamnjenoj prostoriji

 

IZBEGAVAJTE JAKO SVETLO I BUKU

Prve sate nakon buđenja najbolje je da provedete u krevetu, po mogućstvu u mraku. Jako svetlo i buka dodatno bi mogli da utiču na pulsiranje u glavi sa kojim se već dovoljno borite. Ukoliko morate da izađete iz kuće, ne zaboravite tamne naočare za sunce.

shutterstock.com

Limunada je uvek dobro rešenje

 

LIMUNADA ZA PRVU POMOĆ

Iscedite svež limun i dodajte dve kašike limunovog soka u čašu vode. Možete zasladiti sa medom. Pijte čim ustanete i još dva puta u toku dana.To će pomoći da vam se stabilizuje nivo šećera u krvi i PH vrednost.

shutterstock.com

ishrana bogata kalijumom je odlična za mamurluk

 

UNESITE DODATNI KALIJUM KROZ HRANU

Pretrerana konzumacija alkohola praćena čestim odlascima u toalet, uzrokuje gubitak kalijuma. Usled toga javlja se mučnina, slabost, umor. Namirnice dobre za mamurluk, u ovom slučaju, su one koje su bogate kalijumom kao što su banana, kivi, pečen kropmir, lisnato povrće, pečurke, sušene kajsije, med, sok od paradajza.

Foto: Shutterstock

Rasol ili živ kiseli kupus odlični su za prvu pomoć

 

RASOL KAO TRADICIONALNI PRIRODNI LEK

Rasol je kod nas možda i najpriznatiji lek protiv mamurluka koji će vam svakako nadoknaiti izgubljene elektrolite. Potrebno je da popijete čašu do čašu i po rasola, bez preterivanja u količinama. Važno je i da bude prirodan, bez nekih konzervanasa, jer vašoj opterećenoj jetri ne trebaju dodatni toksini za preradu.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)