Tetka Saveta

5 NAJEFIKASNIJIH NAČINA ZA ČIŠĆENJE RERNE: Bez hemikalija i agresivnih sredstava uklonite i najuporniju masnoću!

Soda bikarbona i sirće su najbolji način da uklonite i najgoru prljavštinu.

Slika Autora
byDragana Petrović

20.05.2025 18:10

5 NAJEFIKASNIJIH NAČINA ZA ČIŠĆENJE RERNE: Bez hemikalija i agresivnih sredstava uklonite i najuporniju masnoću!
Pixel-Shot/Shutterstock

Upotreba rerne odnosno peći za pečenje i kuvanje ima veoma dugu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Prve rerne su se pojavile još u neolitskom periodu i zapravo su bile jednostavne rupe u zemlji obložene kamenjem, koje su se zagrevale vatrom, a zatim se hrana stavljala unutra da se peče.

U starom Egipatu i Mesopotamiji koristile su se prve zatvorene glinene peći koje su omogućavale bolje pečenje hleba. Rimljani su razvili složenije peći sa otvorima za ventilaciju i sistemima za grejanje prostora. U bogatijim kućama su postojale peći slične današnjim rernama. Tokom srednjeg veka rerne su bile deo velikih kamenih ili glinenih konstrukcija koje su se grejale drvima, dok su metalne rerne od livenog gvožđa počele da se koriste krajem 18. veka i zagrevale su se loženjem drva, dok su se električni šporeti i rerne pojavili u 20. veku. 

Iako su savremene rerne vrlo efikasne za pečenje, većina domaćica ima problem kako da ih očisti posebno bez agresivnih hemikalija. Srećna Republika vam otkriva 5 najefikasnijih načina za čišćenje rerne uz promoć prirodnih sastojaka. 

1. Soda bikarbona i voda 

Pomešajte jednu šolju sode bikarbone i vode (po potrebi) da dobijete pastu. Nanesite pastu po celoj unutrašnjosti rerne (izbegavaj grejače). Ostavite da stoji preko noći, a sutradan samo prebrišite vlažnom krpom ili sunđerom. Po potrebi isperi sa malo sirćeta da neutralizuje ostatke. Ovo je odličan način za skidanje masnoće i zagorelih naslaga.

shutterstock.com/brizmaker

Na ovaj način brzo i efikasno ćete očistit i najprljavije delove rerne

2. Soda bikarbona i sirće

Koristi se za tvrdokornu prljavštinu. Pospite sodu bikarbonu po prljavim delovima, a potom prelite sa sirćetom. Ostavite da deluje 15 do 30 minuta, a potom obrišite vlažnom krpom ili sunđerom. Ovaj način je efikasan kod zapečenih mrlja i masnoće.

3. Limun i voda

Ovaj način se koristi za blago čišćenje i osvežavanje pod uslovom da rerna nije previše zapljana. Iscedite dva limuna u metalnu šerpicu i razredite sa isto toliko vode. Ubacite i koru od limuna i sve stavite u rernu, a potom uključirte rernu na 120°C i ostavi 30 minuta. Para će omekšati prljavštinu, a limun osvežiti rernu. Prebrišite vlažnom krpom.

4. Sirće i so

Pomeršajte sirće i so da dobijete gustu pastu i nanesite na staklo i prljave delove rerne. Ostavite 15 do 20 minuta, a potom obrišite vlažnim sunđerom. Ovo je efikasan način na čišćenje zaprljanog stakla na vratima rerne. 

5. Kombinovana metoda

Ukoliko vam je rerna izuzetno zaprljana i masna preporučuje se kombinovana metoda. Pomešajte pola šolje sode bikarnone, jednu kašiku limunovog soka i malo sirćeta da dobijete gustu pastu. Namaži po površinama rerne osim po grejačima i ostavite preko noći. Ujutru prebrište vlažnom krpom. rerna će sijati kao nova, a uz to će lepo i mirisati na limun.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)