Tetka Saveta

OVO JE SVE ŠTO VAM TREBA, EVO KAKO DA ZA 2 MINUTA OČISTITE I NAJPRLJAVIJU RERNU: U pet koraka do blistave čistoće

Tajna se krije u upotrebi aluminijumske folije.

02.01.2025 09:40

OVO JE SVE ŠTO VAM TREBA, EVO KAKO DA ZA 2 MINUTA OČISTITE I NAJPRLJAVIJU RERNU: U pet koraka do blistave čistoće
Shutterstock

U vreme praznika, kada se spremaju velike količine hrane, rerne se prljaju mnogo brže nego inače, a to se naročito odnosi na naslage masti i vrata koja su prena raznih mrlja. Niko to ne voli da čisti, ali to jednostavno mora da se uradi, a prost trik u pet koraka će efikasno rešiti vaše probleme.

Šokantni podaci pokazuju da Britanci, u proseku, detaljno čiste rernu svakih 18 meseci (da, godinu i po dana, dobro ste pročitali).

Logično, posle dužeg perioda zanemarivanja čišćenja, u rerni će se nagomilati mast i ostaci hrane, a to je savršena podloga za razmnožavanje bakterija koje mogu da dovedu i do trovanja hranom.

- Čišćenje vrata od rerne ponekad može da bude veoma komplikovano zbog debelih naslaga masti koje je teško skinuti čak uz pomoć energičnog ribanja. Ako dugo niste čistili rernu, uradite to odmah jer ne želite da dovedete u pitanje higijenu u kuhinji i sigurnost kuvanja. Kombinacija sode bikarbone i tople vode je idealna za brzo čišćenje rerne, a rezultate možete da vidite već posle tri minuta - objašnjava Ričard Prajs, stručnjak za čišćenje.

Shutterstock

Provereno skida i najupornije mrlje

Kako da rernu očistite u pet koraka:

  • Sipajte vruću vodu na vrata od rerne, vodite računa da ne preterate sa količinom
  • Pospite ravnomerno sodu bikarbonu po vratima i ostavite 30 sekundi
  • Napravite pastu za čišćenje tako što ćete zgužvanom aluminijumskom folijom istrljati vrata
  • Pastu očistite vlažnom krpom, a potom uzmite čistu krpu i poprskajte vodu da biste uklonili preostale tragove paste
  • Na kraju staklo obrišite papirnim ubrusom

Svi koji su isprobali ovaj metod tvrde da je njjihova rerna blistala posle čišćenja. Uostalom, ništa vas ne košta da probate, prenosi Miror (Mirror).

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)