Tetka Saveta

SVE ŠTO VAM TREBA JE JEDNA GRANČICA I MALO VODE: Nikad lakši uzgoj ovog važnog i lekovitog bilja!

Na ovaj način uvek ćete pri ruci imati sveže začinsko bilje bilo da vam je potrebno za jelo ili za čaj.

Slika Autora
byDragana Petrović

21.08.2025 10:20

SVE ŠTO VAM TREBA JE JEDNA GRANČICA I MALO VODE: Nikad lakši uzgoj ovog važnog i lekovitog bilja!
Schutterstock/Marie C Fields

Začinsko bilje od davnina ima posebno mesto u našim domovima i kuhinjama. Njegova uloga daleko prevazilazi to da jelo učini ukusnijim. Mnoge začinske biljke imaju lekovita svojstva što je razlog više da ih imate u sopstvenom domu. Bez obzira da li živite u kući ili stanu možete gajiti začinsko bilje. Sve što vam treba je jedna grančica i posuda sa malo vode.

Na ovaj način uvek ćete pri ruci imati sveže začinsko bilje bilo da vam je potrebno za jelo ili za čaj. Ova metoda, poznata kao hidroponika, omogućava da vaše omiljene biljke ostanu zdrave, mirisne i bogate hranljivim materijama, čak i kada su napolju sneg i hladnoća.

Uzgoj začinskog bilja u stanu u vodi je mnogo jednostavniji nego što izgleda. Najbolje bio bilo koristite kišnicu ili običnu vodu iz česme koja je odležala preko noći. Donje listove biljke obavezno uklonite kako ne bi istrulili u vodi.

Schutterstock/Okrasiuk

Ne samo što daje nezaboravan ukus jelo začinsko bilje i izuzetno lekovito

Teglu postavite na mesto sa puno prirodne svetlosti, a voda se menja jednom nedeljno, sve dok se ne razvije korenje. Kada koren počne da se formira, vodu više ne treba menjati već samo povremeno dolivati odstajali vodu kad je biljka potroši. Jedino pravilo koje ne smete zanemariti jeste da tegla ne bi trebalo da bude previše uska zato što je biljkama potreban prostor da se razvijaju. 

Evo koje začinske biljke su zahvalne za ugoj u vodi. 

Bosiljak

Bosiljak je pravi kralj začinskog bilja. Lako se gaji u zatvorenom prostoru, a pored svog jedinstvenog ukusa, obiluje antioksidansima i prirodnim svojstvima koja deluju antibakterijski, antivirusno i antimikotički. Nije ni čudo što ga jednako cene i kulinari i ljubitelji prirodne medicine. Čaj od bosiljka umiruje, a svež listić oplemenjuje svako jelo od paste do salate.

Matičnjak

Prepoznatljiv po svom limunasto svežem mirisu, matičnjak je biljka koja donosi mir u dom, ali i tera komarce i insekte. Dovoljno je nekoliko reznica koje u proleće ili jesen stavite u teglu s vodom. On pomaže varenju i ublažava napetost, a samo udisanje njegovog mirisa može podići raspoloženje. Menjajte vodu jednom nedeljno i biljka će vas nagraditi dugovečnošću.

Origano

Uzgajanje origana gotovo je identično kao kod bosiljka. Reznice se stavljaju u vodu, a vrhovi biljke povremeno čupkaju da bi se podstakao rast. Osim što je nezaobilazan dodatak mediteranskim jelima, origano je i čuvar zdravlja zahvaljujući antibakterijskim i antioksidativnim svojstvima, jača imunitet i štiti organizam.

Nana

Ako postoji biljka koja voli da raste u zatvorenom, onda je to nana. Veoma je zahvalna za gajenje i brzo razvija nove izdanke u vodi. Osvežava salate, deserte, pa čak i pića, ali njena prava moć leži u lekovitosti. Čaj od nane ublažava tegobe sa varenjem i smanjuje stres, a miris njenog lista odbija paukove i miševe, pa nećete imati problema s njima u domu. 

Ruzmarin

Njegova deblja stabljika zahteva malo više strpljenja da pusti koren, ali trud se isplati. Stavite ga na sunčano mesto i dobićete biljku čiji miris oplemenjuje svako jelo, a u aromaterapiji pruža moćnu podršku mentalnom zdravlju.

sukkub76/Shutterstock

Ruzmarin oplemenjuje svako jelo, a u aromaterapiji pruža podršku mentalnom zdravlju

Ruzmarin je poznat po tome da poboljšava memoriju, relaksira i podstiče rast kose. 

Žalfija

Žalfija je biljka koja ne traži mnogo i dovoljno je nekoliko grančica u plićoj tegli. Samo pazite da listovi ne dodiruju vodu. Njena lekovitost je vekovima poznata, ona smiruje anksioznost, poboljšava pamćenje i čisti organizam. Ujedno je i sjajan dodatak pečenju i toplim napicima.

Timijan

Timijan je možda mali, ali njegova moć je ogromna. Reznice se uzimaju u proleće ili rano leto, a najbolje uspeva ako ga držite u vlažnom okruženju. Ova biljka snizuje krvni pritisak, sprečava propadanje zuba i, prema nekim istraživanjima, čak pomaže u borbi protiv malignih ćelija. Njegov jak, aromatičan ukus čini ga i omiljenim saveznikom u kuhinji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)