Tetka Saveta

LOVOROV LIST IMA LEKOVITA SVOJSTVA: Ovaj začin jelima utiče blagodetno na celo telo (FOTO)

Najčešće se dodaje prilikom pripreme variva, gulaša, jela od mesa i ribe i obavezno se ubacuje već na početku kuvanja.

07.02.2023 11:30

LOVOROV LIST IMA LEKOVITA SVOJSTVA: Ovaj začin jelima utiče blagodetno na celo telo (FOTO)
Pixabay.com

Lovorov list jedan je od nezaobilaznih začina u gotovo svakoj kuhinji. Najčešće se dodaje u razne vrsta variva, gulaše, kao i jela od mesa i ribe. U pitanju je dodatak koji igra veoma važnu ulogu u postizanju suptilnog ukusa u jelima.Već vekovima se koristi u mediteranskoj i indijskoj kuhinji, a mnogi ne znaju da je lovorov list mnogo moćniji nego što se to čini na prvi pogled.

Pixabay.com

Svež list lovora ima oštar, jak i ljut ukus i oštar miris

Kakvog je ukusa?

Lovor je zimzeleno drvo ili žbun čiji se listovi koriste kao začin. U svežem stanju listovi lovora imaju oštar, gorak i ljut ukus, kao i jak miris koji nakon sušenja dobija herbalnu i blago cvetnu aromu koja je slična origanu i majčinoj dušici. Ukoliko se listovi lovora dodaju u vrelu vodu nakon pet minuta kuvanja oseća se blag miris i ukus mentola i eukaliptusa koji potiče od eugenola, hemikalije koja se nalazi u listovima lovora. Posle dužeg kuvanja miris i ukus mentola se gubi zato se preporučuje da se lovor dodaje na početku kuvanja jela kako bi imao vremena da otpusti aromu koja pojačava ukus i miris pripremljene hrane. Nakon kuvanja lovorov list treba izvaditi iz lonca, jer ukoliko se pojede, ima gorak ukus a sam list je prilično nezgodan za žvakanje. Prah od lovorovog lista ima još jaču aromu pa bi trebalo biti oprezan i dodati ga vrlo malo prilikom pripreme jela.

Pixabay.com

Sušeni listovi se koriste kao začin za variva, gulaše, jela od mesa i ribe

Lekovita svojstva

Jačina ukusa lovorovog lista se pojačava tokom kuvanja pa je sjajan začin za sva jela koja se dugo kuvaju i krčkaju na laganoj vatri poput variva i umaka. Da bi što duže zadržao svoj miris i aromu preporuka je da se lovorov list čuva u zamrzivaču i po potrebi izvadi jedan do dva listića i ubaci u jelo koje se priprema.

Osim kao začin, lovorov list se već vekovima koristi i kao narodni lek zbog svojih lekovitih svojstava. Najčešće se priprema kao čaj a veruje se da poboljšava varenje, ublažava bolove posebno kod upale zgloba ili reume, dobar je protiv upornog kašlja, protiv stresa, za izbacivanje viška soli iz organizma, za mršavljenje…

U pitanju je vrlo jak čaj pa treba biti oprezan prilikom konzumiranja i nikako ga ne piti bez prethodne konsultacije sa lekarom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)