kućna apoteka

DOSTUPAN SVIMA: Začin koji leči sve osim smrti

On poboljšava cirkulaciju, greje, smanjuje nadimanje i ima blago sedativno dejstvo

14.12.2021 21:43

DOSTUPAN SVIMA: Začin koji leči sve osim smrti
Pixabay

Kim je biljka koja će vas tokom zime zagrejati i zaštititi od prehlade i gripa. Uz ovaj začin ćete lakše prebroditi prehladu, kijavicu a dobro će vam doći i da vam poboljša cirkulaciju.

Kim je jedan od najstarijih začina. U drevnom Egiput je korišćen i kao začin i kao lek protiv bolesti probavnog trakta, za lečenje kašlja i ublažavanje bolova. Odličan je protiv nadimanja, a ima i blago sedativno dejstvo. Verovalo se da ima afrodizijačka svojstva pa je drevni arapski afrodizijak spravljan od meda, bibera i kima.  Prirodnim lekom protiv zaboravljanja smatrala se mešavina meda i kima. Stari Grci su ga toliko često koristili da je uvek bio na stolu.

Pixabay

Crni kim obavezno držite pri ruci

Tokom srednjeg veka verovalo se da kim leči od straha od životinja. U nekim zemljama se smatralo da donosi sreću novim bračnim parovima pa su njime posipali mladence, onako kako se koristi i pirinač ili latice cveća.

U tibetanskoj medicini plodu kima pripisuje neprijatan i oštar ukus, ali i svojstvo da zagreje (kao i u ajurvedi), a koristi se kod slabosti vida i gubitka apetita.

Kim je bogat vitaminima B grupe, sadrži kalcijum, gvožđe, natrijum, fosfor, magnezijum, kalijum i selen. U nekim zemljama ga uzimaju posle jela kako bi sprečili loš zadah, ali i da bi ublažili gorušicu. Veruje se i da potpomaže funkciju žuči.

Ulje kima ima takođe lekovito dejstvo i posebno je dobar u jačanju imuniteta. Izuzetno je delotvoran u lečenju alergija, astme, problema sa probavom, povišenog holesterola i prehlada. Smatra se da ima veliki uticaj u prevenciji raka kao i kod uništavanja ćelija tumora.

Posebna svojstva se pripisuju ulju od crnog kima. Savezna uprava za kontrolu lekova i hrane SAD 1996. godine je odobrila je upotrebu crnog kima u tretmanima kancerogenih bolesti za sprečavanje neželjenih efekata kod hemoterapije i jačanje imuniteta. Prorok Muhamed je, inače, govorio da crni kim leči sve osim smrti.

Komentari (0)