Kim je biljka koja će vas tokom zime zagrejati i zaštititi od prehlade i gripa. Uz ovaj začin ćete lakše prebroditi prehladu, kijavicu a dobro će vam doći i da vam poboljša cirkulaciju.
Kim je jedan od najstarijih začina. U drevnom Egiput je korišćen i kao začin i kao lek protiv bolesti probavnog trakta, za lečenje kašlja i ublažavanje bolova. Odličan je protiv nadimanja, a ima i blago sedativno dejstvo. Verovalo se da ima afrodizijačka svojstva pa je drevni arapski afrodizijak spravljan od meda, bibera i kima. Prirodnim lekom protiv zaboravljanja smatrala se mešavina meda i kima. Stari Grci su ga toliko često koristili da je uvek bio na stolu.
Tokom srednjeg veka verovalo se da kim leči od straha od životinja. U nekim zemljama se smatralo da donosi sreću novim bračnim parovima pa su njime posipali mladence, onako kako se koristi i pirinač ili latice cveća.
U tibetanskoj medicini plodu kima pripisuje neprijatan i oštar ukus, ali i svojstvo da zagreje (kao i u ajurvedi), a koristi se kod slabosti vida i gubitka apetita.
Kim je bogat vitaminima B grupe, sadrži kalcijum, gvožđe, natrijum, fosfor, magnezijum, kalijum i selen. U nekim zemljama ga uzimaju posle jela kako bi sprečili loš zadah, ali i da bi ublažili gorušicu. Veruje se i da potpomaže funkciju žuči.
Ulje kima ima takođe lekovito dejstvo i posebno je dobar u jačanju imuniteta. Izuzetno je delotvoran u lečenju alergija, astme, problema sa probavom, povišenog holesterola i prehlada. Smatra se da ima veliki uticaj u prevenciji raka kao i kod uništavanja ćelija tumora.
Možda vas zanima…
Posebna svojstva se pripisuju ulju od crnog kima. Savezna uprava za kontrolu lekova i hrane SAD 1996. godine je odobrila je upotrebu crnog kima u tretmanima kancerogenih bolesti za sprečavanje neželjenih efekata kod hemoterapije i jačanje imuniteta. Prorok Muhamed je, inače, govorio da crni kim leči sve osim smrti.
Komentari (0)