Sok koji mnogi imaju nadohvat ruke, a retko ga koriste, sve češće se spominje kao jedan od najzdravijih napitaka na svetu, a reč je o soku od šipka.
Ovaj napitak ne samo da je ukusan i prirodan, već se i lako priprema kod kuće. Dovoljno je da izblendate očišćene semenke šipka i procedite ih. Iako su jabuka i brusnica češći izbori kada je reč o zdravim sokovima, šipak sa sobom nosi moćne zdravstvene prednosti koje potvrđuju i brojna istraživanja.
Stručnjaci ističu da redovno konzumiranje ovog soka može imati višestruke koristi.
NDAB Creativity/Shutterstock
Moćan antioksidans
Sok od šipka bogat je antioksidansima i antiinflamatornim svojstvima. Istraživanje objavljeno u časopisu Advanced Biomedical Research pokazalo je da, navodno, može da smanji oksidativni stres, oštećenja od slobodnih radikala i peroksidaciju lipida.
Čuvar srca i bubrega
Polifenolne supstance iz soka od šipka mogu pozitivno da utiču na zdravlje srca. Prema istraživanju objavljenom 2017. godine u časopisu Phytotherapy, njegova konzumacija može da ublaži simptome srčanih oboljenja poput bola u grudima.
Šipak je dobar izvor kalijuma, koji pomaže u prevenciji kamena u bubregu i doprinosi boljoj funkciji bubrega. Antioksidansi iz ovog soka dodatno štite bubrege od oštećenja.
Reguliše krvni pritisak i jača imunitet
Zahvaljujući kompleksnim ugljenim hidratima, sok od šipka doprinosi snižavanju krvnog pritiska i poboljšava nivo gvožđa u organizmu, čime smanjuje rizik od hipertenzije.
ViDI Studio/Shutterstock
Zahvaljujući obilju vitamina C i antioksidansa, ovaj sok jača prirodnu odbranu organizma i smanjuje učestalost infekcija.
Saveznik u mršavljenju
Niskokaloričan i bogat vlaknima, sok od šipka ubrzava metabolizam i pomaže u sagorevanju masti, a time i u održavanju telesne težine.
Najbolje vreme za konzumaciju je ujutru na prazan stomak, kako bi telo što efikasnije apsorbovalo hranljive materije.
Iako je zdrav, sok od šipka nije za svakoga. Trudnice treba da izbegavaju ekstrakt šipka zbog prisustva kore ploda, a osobama sa dijarejom takođe se ne preporučuje. Posebnu pažnju treba da obrate oni koji koriste ACE inhibitore, jer šipak može pojačati dejstvo ovih lekova.
Sve što vam je potrebno je ovo:
Sastojci:
- Kg očišćenih bobica šika
- Kg šećera
Priprema:
Bobice dobro očistite od žute opne, trudite se da nimalo tog gorkog, žutog omotača ne ostane među bobicama.
Kada očistite količinu tako da masa bobica iznosi jedan kg (ako koristite više, šećer povećavate u istoj meri 1:1), u veću posudu ređajte red bobica, pa ih pospite šećerom. Malo pritisnite rukama, pa tako ponavljajte dok ne potrošite sve bobice.
Ostavite da odstoji preko noći, a sutradan dobro promešajte. Ostavite još nekoliko sati uz povremeno mešanje, a zatim smesu sameljite (u multipraktiku, blenderu ili na mašini za meso).
Procedite dobro i odmah sipajte u pasterizovane flaše.
Komentari (0)