Tetka Saveta

STOP MRAVIMA: Prirodni načini da vas insekti zaobilaze u širokom luku!

Ma koliko se trudili da vaš dom održite čistim, bez ostataka hrane, smeća i vlage, mravi ne prestaju da vam dosađuju. Uz ove savete više vam nikada neće dosađivati!

18.07.2022 17:00

STOP MRAVIMA: Prirodni načini da vas insekti zaobilaze u širokom luku!
Pixabay.com

Mravi su jedni od najdosadnijih insekata. Problem se pogoršava što se oni mogu pojaviti naizgled niotkuda i bukvalno preko noći. Mrav nikada nije usamljeni prolaznik, tako da često gde je 2-3 mrava, ubrzo ih bude gomila, koja nastaje mravinjak i dok ste se okrenuli vrtite se u začaranom krugu.

Čistoća je zlatno pravilo da do mrava uopšte ne bi došlo u startu. Dom koji se održava čistim i urednim je onaj koji garantuje da mrava kao ni ostalih insekata neće biti u njemu. Hrana je ta koja ih privlači, pa vodite računa pošto i najmanje mrve koje ostanu na podu mogu biti posebno primamljive za njih. Đubre redovno bacajte, a idealno bi bilo da vam ni ne stoji u kući. Vlaga i voda su dodatne stvari koje ih privlače, pa se potrudite da površine osim što su čiste budu i suve.

Srećna Republika otkriva dragocene savete kojima ćete ih se za tren oka rešiti.

Pixabay.com

Svaka mrvica hrane za njih je dragocena

1. Brašno

Mravi ne vole brašno i sve što je u prahu. Brašno zato može da bude savršena barijera. Pospite ga na sva mesta i rupe na kojima ste ikada uočili mrave.

2. Kreda

Mravi uopšte ne vole kredu. Kalcijum karbonat ih odbija, sprečava ih da uđu u kuću. Linija koja se iscrta kredom biće ona linija do koje žele da dođu, ali ne i preko nje. Krede specijalno namenjene protiv mrava su odavno u prodaji.

3. Lepljiva traka

shutterstock.com

Uvek nađu put

Dvostrana traka je jedno rešenje, ali možda nije tako praktično. Ona bi trebalo da se koristi za pokrivanje površina oko hrane. Mravi se zaglave na lepljivom delu trake i ne mogu dalje, a to prenosi i portal lifehack.org.

4. Napravite sprej

Protiv mrava postoji specilani sprej koji se po skupoj ceni mora kupovati u marketima. Sprej koji sami napravite može biti jednako delotvoran kao i oni skupi koji su pritom neprijatnih mirisa. Pomešajte vodu, malo tečnog sapuna, nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, dodajte malo mlevenog lovorovog lista, nane ili karanfilića. Dobro protresite i nanesite smešu na mesta gde se skupljaju mravi.

5. Kora krastavca

Pixabay

Kora krastavca kao spas

Prirodni otrov protiv mrava je kora od krastavca, pa je stavite tamo gde vam izgleda da se oni najviše skupljaju i to više neće biti tako.

6. Cimet

Mravi ne vole cimet. Njega možete posuti po uglovima ili u vidu linije tamo gde vam se učini da se mravi skupljaju. Štapić cimeta takođe možete da stavite u malu kesu i da njime zaštitite svoju odeću od moljaca.

7. Lovorovo list

Lovorovo lišće je jako i dovoljno je da ga stavite u sve ćoškove kako bi isterali mrave.

8. Kafa

pexels.com

Kafa kao spas pd mrava

Mravi takođe ne vole ni miris kafe. Samlevenu kafu stavite na mesta gde ovi neželjeni posetioci imaju običaj da navrate nepozvani.

9. Limun

Isceđen limun je nešto od čega mravi isto beže, pa ovaj rastvor iskoristite svuda gde mislite da će kap ili dve naceđenog limuna dobro doći.

10. Sirće

Mravi beže od svih vrsta kiseline. Limun ne vole podjednako kao ni sirće. Nerazblaženo ili pomešano sa vodom, pospite ga po svim neophodnim mestima i rupama iz kojih mislite da izlaze.

11. Soda bikarbona i šećer u prahu

shutterstock.com

Mravi u invaziji

Mravi ne vole bilo šta što je u praškastom stanju. Šećer u prahu i soda bikarbona im iz nekog razloga posebno smetaju pa ih iskoristite na najbolji način.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)